A japán kormány elismerte, hogy átszerkesztették a fotójukat

2024.10.08. 07:02
A kabinet szóvivője, Hajasi Josimasza hivatalosan is közölte, amin már az internet népe gúnyolódott, hogy a japán kormány csoportképét át kellett szerkeszteni – ugyanis a kormányfő és a védelmi miniszter ingén foltok voltak láthatók. A szóvivő szerint a javítás előtti képeket elteszik a kormánytagok emlékbe.

A japán kormány elismerte, hogy az új kabinet hivatalos fotóját manipulálták, hogy a tagok kevésbé tűnjenek ápolatlannak, ugyanis már az interneten megjelentek olyan hangok, amelyek szerint a képet átszerkesztették − írta meg a BBC.

A helyi média által készített fotókon az új miniszterelnök, Isiba Sigeru és védelmi minisztere látható, az öltönyük alatt fehér pólót viselnek, amelyen apró foltok vannak. A Miniszterelnöki Hivatal által csütörtökön kiadott hivatalos fényképről azonban eltűntek ezek a foltok. Rengeteg ironikus megjegyzés látott napvilágot az interneten, ezek után a kormány szóvivője hétfőn elismerte, hogy „kisebb szerkesztés történt” a képen.

Hajasi Josimasza szóvivő elmondta, hogy a korábban készült csoportképeket „örökre megőrzik emléktárgyként”, majd hozzátette, hogy „ezeken a fotókon kisebb módosításokat végeztek”. Megjegyzései után a közösségi médiában többen gúnyolódni kezdtek.

Ez undorítóbb, mint egy csoportkép valami idősek klubjáról egy forró fürdőhelyen. Rendkívül kínos

− szólt az egyik komment az X-en. Egy másik felhasználó szerint egyértelmű volt, hogy a kabinet tagjai nem megfelelő méretű öltönyt viseltek.

A fénykép csütörtökön készült az új japán kabinet első ülését követően, miután Isiba Sigeru váltotta a miniszterelnöki székben a távozó Kisida Fumiót, és egyben a Liberális Demokrata Párt új vezetője is lett. Az új kormányfő már bejelentette, hogy október 27-én előrehozott választásokat tartanak a szigetországban. Indoklása szerint „fontos, hogy az új kormányt lehető leghamarabb a választók ítéljék meg” − mondta a tokiói sajtótájékoztatóján. Ez a voksolás dönt majd arról, melyik párt fogja irányítani a japán törvényhozás alsóházát.