Így fest a Milton hurrikán az űrből

2024.10.09. 12:40
Az évszázad egyik legpusztítóbb viharaként említik a Milton névre hallgató, 5-ös erősségű hurrikánt. A trópusi vihar várhatóan szerda este éri el Florida partjait. Az időjárási jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról is videóra vették, valamint a NASA is hátborzongató felvételeket osztott meg.

Mint írtuk, Florida történetének legnagyobb kötelező kitelepítését rendelték el kedden a Milton hurrikán miatt. A 4-es erősségű vihar nemcsak a Földről, de az űrből is hátborzongatóan néz ki. 

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) NOAA GOES–16 műholdja felett október 7-én haladt el az akkor még 5-ös erősségű trópusi vihar – írja a Business Insider.

A Milton azóta 4-es erősségűvé gyengült, de várhatóan még így is végzetes pusztítást végez majd az Egyesült Államokban. Széllökései a 250 kilométer per órát is meghaladhatják, ezért Ron DeSantis kormányzó veszélyhelyzetet hirdetett, illetve az állam számos területén evakuációt rendelt el.

Az ISS-en tartózkodó űrhajósok vészjósló videót készítettek arról, ahogyan a Milton hurrikán Florida felé veszi az irányt. 

A veszélyes időjárási jelenségre kedd este a NASA is felhívta a figyelmet. X-oldalukon a Milton hurrikánról osztottak meg egy felvételt, amelyet Matthew Dominick asztronauta készített. A videóhoz egy felhívást is közzétettek, miszerint arra kérnek mindenkit, hogy az evakuálásra szánt zónákat azonnal hagyják el az emberek, mivel félő, hogy szerdán már nem marad idő erre.

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban beszélt arról, hogy a floridai evakuálás „élet-halál kérdése”. A közelgő Milton hurrikán szerda este éri el az államot, valamint nagy a valószínűsége, hogy az évszázad egyik legpusztítóbb vihara lesz a térségben.  

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése alapján hétfő reggel a vihar már elérte az óránkénti 240 kilométeres sebességet, és szerdán érkezik meg Tampa Bay környékére, majd északkeleti irányban folytathatja pusztítását. A csapadék mennyisége helyenként elérheti a 38 centimétert, a part menti területeken pedig akár 1,5-3,5 méter magas hullámok is kialakulhatnak.