Lengyelország felfüggesztené a menedékjogot

2024.10.12. 20:09
Új migrációs stratégiát terjeszt elő a lengyel kormány, melynek fő eleme az ideiglenes menedékjog felfüggesztése. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint teljes felügyelet alá kell venniük azt, hogy ki utazhat be Lengyelországba. Szerinte az előző kormány nyolc év alatt tett annyit, amennyit ők nyolc hónap alatt.

A lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát terjeszt elő, melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz – jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció (KO) szombati konvencióján Donald Tusk miniszterelnök, írja az MTI.

A kormányfő hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba. A kormány követelni fogja Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását, mert „köztudott, hogyan él vissza Lukasenka és Putyin (belorusz és orosz elnök), az embercsempészek és az emberkereskedők ezzel a joggal, hogyan használják ki éppen a menedékjog lényegével szemben” – mondta.

„Nem fogadunk el és nem vezetünk be egyetlen európai uniós elgondolást sem, ha megbizonyosodunk arról, hogy a biztonságunkat érinti” – ígérte.

Az állam azért van, hogy Lengyelországba olyanok jussanak be, akik becsülettel akarnak dolgozni, adót fizetni, integrálódni a lengyel társadalomba, és megfelelő oktatási intézményekben tanulni

– hangsúlyozta a kormányfő.

Azt állította, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette kormány politikájának következménye, hogy „Lengyelországot illegális migrációs hullám öntötte el”. „A minimumra fogjuk korlátozni az illegális bevándorlást Lengyelországban” – jelentette ki.

A vezető lengyel kormányerő konvencióján Tusk megvonta a 2023. októberi parlamenti választás óta eltelt egy év mérlegét. Mint mondta, „Lengyelország visszakapta Európát, és Európa Lengyelországot”. Lengyelország ezzel visszanyert több milliárd zlotyt – utalt arra, hogy az Európai Bizottság feloldotta az uniós helyreállítási alapból Varsónak járó kifizetések felfüggesztését.

Tusk szerint a jelenlegi kormány hatékonyabb munkát végzett, és többet ért el az elmúlt nyolc hónap alatt, mint a PiS kormányzásának nyolc éve alatt.