Joe Biden felszólította Izraelt, hogy ne támadja a békefenntartókat

2024.10.13. 06:05
Joe Biden amerikai elnök kijelentette, „feltétlenül, határozottan” felszólítja Izraelt, hogy 48 órán belül két incidenst követően hagyjon fel az ENSZ békefenntartóinak támadásával a Hezbollah libanoni szervezetével folytatott konfliktusban.

Pénteken az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy csapatai felelősek az incidensért, amelyben az ENSZ libanoni ideiglenes erőinek (Unifil) két Srí Lanka-i katonája megsebesült − írta meg a BBC. 

Az IDF katonái, akik az Unifil naqourai bázisa körül tevékenykedtek, fenyegetést észleltek és tüzet nyitottak – közölte az izraeli hadsereg, hozzátéve, hogy az incidenst „a legmagasabb szinten” vizsgálják ki.

Csütörtökön két indonéz Unifil-katona sérült meg egy megfigyelőtoronyból lezuhanva, miután egy izraeli harckocsi feléjük lőtt.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország vezetői közös nyilatkozatban ítélték el Izrael akcióit, mondván, hogy azok indokolatlanok, és azonnal véget kell vetni nekik.

Srí Lanka külügyminisztériuma közölte, hogy „határozottan elítéli” az IDF támadását, amelyben két katonája megsérült.

Az ENSZ békefenntartóinak vezetője azt mondta, okkal feltételezhető, hogy az ENSZ dél-libanoni állásai ellen közvetlenül tüzeltek, bár nem tulajdonított felelősséget az incidensekért.

Van például egy eset, amikor egy tornyot lőttek, és az egyik állásnál a kamerák is megsérültek − ami számunkra nyilvánvalóan nagyon is közvetlen tűznek tűnt

− mondta Jean-Pierre Lacroix a BBC Newshour című műsorában.

Miközben folytatódik Izrael dél-libanoni inváziója, az IDF és a Hezbollah libanoni fegyveres csoport továbbra is rakétákat lőtt ki az izraeli–libanoni határon.

Az IDF közölte, hogy pénteken fél óra leforgása alatt mintegy 100 rakétát észlelt, amelyek Libanon felől haladtak át Észak-Izraelbe. Két pilóta nélküli légi járművet (UAV) észleltek, amelyek Libanon felől haladtak át, az egyiket elfogták.