Orosz szabotázst feltételeznek a lipcsei repülőtéren kigyulladt csomag esete mögött

2024.10.14. 19:48
A DHL-nek a lipcsei repülőtéren található küldeményfeldolgozó üzemében júliusban kigyulladt egy csomag. A német biztonsági hatóságoknak már tudomása volt több hasonló esetről, szerintük csak a véletlen műve, hogy a csomag nem a repülőn gyulladt ki. Egyes feltételezések orosz szabotázst vélnek felfedezni az eset mögött.

Júliusban kigyulladt egy csomag, amelyet a DHL nemzetközi küldeményeket szortírozó lipcsei központjából szállítottak volna tovább repülővel. A vizsgálatot végzők szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy a csomag nem a repülőgépen gyulladt ki. A német országgyűlés ellenőrző bizottságának hétfői nyilvános ülésén a titkosszolgálatok vezetői orosz kémkedésre és szabotázstevékenységre figyelmeztettek – írja a Bild.

A német biztonsági hatóságok azonnal figyelmeztetést adtak ki az ismeretlenek által a csomagszállító szolgáltatókon keresztül feladott „nem hagyományos gyújtószerkezetek” miatt. A biztonsági közlemény szerint már „több olyan csomagküldeményről volt tudomásuk, amelyeket magánszemélyek adtak fel európai helyszíneken, és amelyek több európai országban lévő címzettjükhöz vezető útjukon gyulladtak ki”.

Három titkosszolgálati vezető ma a Bundestagban orosz szabotázsra figyelmeztetett: Thomas Haldenwang, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Martina Rosenberg, a Katonai Elhárító Szolgálat (MAD) elnöke, valamint Bruno Kahl, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) elnöke szólalt fel a törvényhozásban.

Az alkotmányvédelmi hivatal vezetője szerint csak egy hajszálon múlt, hogy nem történt repülőgép-szerencsétlenség, hogy a csomag a DHL logisztikai központjában, feldolgozás közben kapott lángra, és nem repülés közben – mondta a Bundestag parlamenti ellenőrző bizottsága előtt Thomas Haldenwang.

Máskülönben hatalmas baleset történt volna

– tette hozzá a titkosszolgálat vezetője.

A „szerencsés véletlen”, amelyről Haldenwang beszélt – nyilvánvalóan abból állt, hogy a balti államokból érkező tehercsomag továbbküldése késett Lipcsében. Ha a repülőgép időben felszáll, akkor a csomag repülés közben gyulladt volna ki. 

Biztonságpolitikai források szerint az incidensnek köze lehet Oroszországhoz.

A DHL szerint a gyanús csomagok elektronikai cikkeket és folyadéktartályokat tartalmaztak. Feltűnő, hogy a magas szállítási költségek „gazdaságilag nem álltak arányban az áru értékével”.

Az ukrajnai háború fejleményeit hétfőn is percről percre követjük ebben a cikkünkben.