Dróntámadás érte Izraelt, legalább négy katona meghalt

2024-10-13T205548Z 115714447 RC2UJAAR9TKA RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.10.14. 06:18
Négy izraeli katona meghalt a Hezbollah dróntámadásában, amelyet az észak-izraeli Binyamina melletti katonai támaszpont ellen intézett – jelentette Izrael védelmi ereje (IDF). Daniel Hagari szóvivő szerint mások is súlyosan megsebesültek.

Korábban az egyik izraeli hírtelevízió azt közölte, legalább 67 ember megsebesült az izraeli hadsereg golani dandárja elleni támadásban az észak-izraeli Binyaminában. Az eset kivizsgálása folyamatban van.

Szombaton a Hezbollah terrorszervezethez tartozó pilóta nélküli repülőgép csapást mért egy izraeli katonai támaszpontra Binyamin közelében. Az biztosan kijelenthető, hogy 

négy izraeli katona meghalt, hét pedig súlyosan megsebesült

– összegezte a The Guardian.

A legfrissebb hírek szerint vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-békefenntartók azonnali kivonulását követelte a dél-libanoni térségből. Több támadás is érte a békemisszióban részt vevő katonákat. A misszió hivatalos oldala szerint jelenleg 15 magyar katona szolgál a térségben.

A lehetséges iráni támadással kapcsolatban pedig korábban azt írtuk, hogy Izraelnek négy lehetséges célpontja van Iránban, hogy válaszoljon az onnan ért támadásra. A zsidó állam politikusai és néhány tábornok is elszántan hisz abban, hogy eljött a döntő pillanat.

A jelenlegi eszkalációs környezetben a libanoni vagy gázai háború diplomáciai rendezésére irányuló amerikai és nemzetközi erőfeszítések valószínűleg nem járnak sikerrel. Izrael nem diplomáciai megoldást keres, hanem a teljes győzelmet.

Menedékként használt iskolát bombáztak

Legalább 15 ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek vasárnap este egy menekült palesztinok menedékhelyévé alakított iskola izraeli bombázásában a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeirat menekülttáborban – közölték a helyi polgári védelem illetékesei.

Az iskolát az izraeli tűzérség nagy erejű csapása érte, 15 ember, köztük gyerekek, nők és egész családok haltak meg, 50-en pedig megsebesültek

– mondta Mahmud Baszal, a szervezet szóvivője. Az izraeli hadsereg közölte, hogy „vizsgálja az ezzel kapcsolatos információkat”. Ez az iskola több száz kitelepített embernek ad otthont, akik Gázából, illetve a Gázai övezet különböző részeiről érkeztek – mondta el Mahmud Baszal.

Az izraeli hadsereg rendszeresen azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei iskolai épületekben rejtőznek, ahol több ezer gázai menekült keresett menedéket.

Ezt a palesztin iszlamista mozgalom cáfolja. Az ostromlott Gázai övezet 2,4 millió lakosának túlnyomó többsége legalább egyszer már elmenekült a háború miatt, amelyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása váltott ki, és sokan iskolaépületekben kerestek menedéket.

Több tízezer ember halhatott meg

Ugyancsak a Gázai övezet északi részén történt, hogy egy dróncsapásban meghalt öt gyermek a Sati menekülttáborban - közölte ugyanez a forrás, izraeli drónnak tulajdonítva a támadást.

Csapataink öt mártír holttestét találták meg, mindannyian gyerekek, miután egy izraeli drón egy csoport játszó gyereket vett célba a Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttáborban

– mondta Baszal, majd az MTI összegzése alapján hozzátette, a holttesteket a város nyugati részén található (gázavárosi) Sifa kórházba szállították.

Több ezer gyermek vesztette életét a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva kezdete óta, amely a Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 42 227 ember halálát okozta.

A Hamász 2023. október 7-i, izraeli terület elleni támadásában 1206 ember vesztette életét, többségük civil – derül ki az AFP francia hírügynökség hivatalos izraeli adatokon alapuló számításából. Ebbe a számba beletartoznak a Gázában fogságban meghalt vagy megölt túszok is.

(Borítókép: Egy mentőhelikopter száll fel a dróntámadás sérültjeivel a Rambam egészségügyi kampuszon Haifában, Izraelben 2024. október 13-án. Fotó: Rami Shlush / Reuters)