A Lufthansa nem engedett zsidókat felszállni a gépükre, kőkemény büntetést kaptak

2024.10.15. 18:03
Az Egyesült Államok 4 millió dolláros (1,4 milliárd forintos) bírsággal sújtja a Lufthansa német légitársaságot, amiért zsidó utasokat diszkriminált 2022 májusában a New Yorkból Frankfurt érintésével Budapestre tartó egyik járatán – közölte kedden az amerikai közlekedési minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint 128 zsidó utast, akik csaknem kivétel nélkül ortodox zsidó öltözetet viseltek, nem engedtek fel Frankfurtban a csatlakozó budapesti járatra egyesek állítólagos helytelen viselkedésére hivatkozva. Annak ellenére, hogy az érintettek közül sokan nem is ismerték egymást, és nem is együtt utaztak, az amerikai tárca által meghallgatott utasok azt állították,

a Lufthansa úgy kezelte őket, mintha egy csoport lennének, és így nem engedték fel őket a járatra az állítólag helytelenül viselkedők miatt.

Korábban az Index külön is foglalkozott az üggyel, amikor a német légitársaság bocsánatot kért, miután a frankfurti repülőtéren nagyszámú zsidó utastól megtagadták a beszállást egy csatlakozó járatra, mert a légitársaság szerint nem tartották be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat és a személyzet egyéb utasításait.

„A nagyszüleid büszkék lennének rád”

A keddi tájékoztatás szerint az amerikai közlekedési minisztérium kétmillió dollár bírsággal sújtja a német légitársaságot, továbbá ráterheli azt a kétmillió dollárt, amelyet a tárca kártérítésként fizetett ki az érintetteknek.

Az utasok korábban elmondták, a Lufthansa járatával a New York-i John F. Kennedy repülőtérről repültek Frankfurtba, ahol egy május 4-i budapesti vallási zarándoklatra induló járatra akartak átszállni. Az incidensről készült videón az utasok antiszemitizmussal vádolják a légitársaságot és a német rendőrséget, akik az reptéri kapunál álltak.

Az egyik utas „nácinak” nevezett egy rendőrtisztet, egy másik pedig azt mondta a kaput őrző rendőrnek, hogy

a nagyszüleid büszkék lennének rád.

A német légitársaság tagadta, hogy alkalmazottai hátrányosan megkülönböztettek volna utasokat, azonban beleegyezett a bírság megfizetésébe, hogy elkerüljön egy lehetséges peres eljárást, amivel az amerikai tárca fenyegetett – összegezte az MTI.