Merénylet Izraelben: egy civil lőtte agyon az elkövetőt

2024.10.15. 15:46
Lőfegyveres merényletet követett el egy ismeretlen tettes kedden az izraeli Javné közelében, egy autópálya-csomópontnál több jármű és utasaik ellen. Több személyt megsebesített, közülük egy meghalt még kórházba szállítása előtt – közölték az izraeli hatóságok. Közben kedden a katari emír kijelentette, hogy a közel-keleti ellenségeskedés súlyosbodását Izrael idézte elő, mégpedig azért, mert kidolgozott terve van Ciszjordániával és Libanonnal kapcsolatban, ezeket akarja megvalósítani.

Egy harminc év körüli rendőrt gyilkolt meg az út szélén álló és lövöldöző terrorista. Az esetet látva autójával megállt a helyszínen egy orvos, hogy segítséget nyújtson, de őt elütötte egy jármű, aminek következtében könnyebben megsérült.

A merénylőt, aki előtte a csomópont több másik részén is az autókra lőtt, végül egy civil lőtte le.

A helyszínre sietett Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter is. „Olyan reformot vezettünk be, amely újra és újra bizonyította sikerességét. A civilek engedéllyel tartott fegyverükkel sok emberéletet mentettek már meg” – mondta a miniszter az általa bevezetett változtatásokra utalva, amelyek megkönnyítik a civileknek a fegyverviselési engedély megszerzését.

A rendőrség nagy erőkkel érkezett a helyszínre, és helikopterrel átkutatta a környéket, esetleges további merénylőket keresve – összegezte az MTI.

Izraelnek kész terve van

„A libanoni határon történt eszkaláció megállításának legegyszerűbb és legbiztosabb módja a gázai megsemmisítő háború leállítása lett volna” – ezt már Tamím bin Hamad ász-Száni mondta a konzultatív tanácsnak nevezett katari parlamentben. „Izrael azonban tudatosan választotta az agresszió kiterjesztését, mert terve volt a Gázai övezet mellett olyan régiókkal is, mint Ciszjordánia vagy Libanon, és mert lehetőséget látott e terve megvalósítására” – tette hozzá.

Az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború a Gázai övezetben az utóbbi terrortámadásával robbant ki tavaly október 7-én.

Ebben a terrortámadásban 1200 ember vesztette életét, többségük civil. Izrael azóta is tartó megtorló offenzívájában pedig több mint 43 ezer palesztin halt meg az övezetben.

Katarnak kulcsszerepe volt abban, hogy a felek tűzszünetet kössenek, de ilyen mindössze egyszer jött létre rövid időre, majd a konfliktus kiszélesedett. A gázai övezeti háború hatására Izrael és a Hezbollah libanoni síita milícia rendszeresen támadta egymást a határon át, és az Izrael által 1967 óta megszállt Ciszjordániában is megszaporodott az erőszakcselekmények száma.

A katari emír az MTI összegzése alapján kifejtette: „E hatalmas térségbeli pusztítás után Izraelnek nem lesz más választása, mint alkalmazkodni ahhoz a megoldáshoz, a kétállamihoz, amelyet a nemzetközi közösség elvben elfogadott”.