Az izraeli védelmi miniszter szerint Franciaország ellenséges a zsidó néppel

2024.10.16. 21:23
Az izraeli védelmi miniszter szerint Franciaország ellenséges politikát folytat a zsidó néppel szemben. Az ENSZ-tagállamok pedig nyomásgyakorlással vennék rá Izraelt arra, hogy véget vessen a békefenntartókat érő támadásoknak.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azzal vádolta meg Franciaországot, hogy ellenséges politikát folytat a zsidó néppel szemben, miután az izraeli cégeket kizárták egy párizsi hadiipari kiállításon való részvételből.

Emmanuel Macron francia elnök intézkedése „szégyen a francia nemzetre és a szabad világ értékeire nézve. Franciaország ellenséges politikát folytat a zsidó néppel szemben, és azt következetesen végre is hajtja” – írta az izraeli tárcavezető az X-en.

A párizsi vezetés egyelőre nem reagált Galant kijelentéseire. Az Euronaval haditengerészeti bemutató szervezői szerint hét izraeli céget zártak ki a november 4-től 7-ig tartó rendezvényről.

A nap folyamán egyébként újabb heves szóváltás alakult ki Emmanuel Macron francia elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között, aminek középpontjában ezúttal az ENSZ szerepe állt Izrael állam létrejöttében.

Az ENSZ békefenntartó tagállamok bekeményítettek Izraellel szemben

Az ENSZ libanoni missziójában (UNIFIL) részt vevő uniós tagállamok maximális nyomásgyakorlással szorítanák rá Izraelt arra, hogy hagyjon fel a békefenntartók elleni támadásokkal – közölte az olasz védelmi minisztérium.

Olaszország és Franciaország a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtti napon videókonferenciát szervezett az UNIFIL-ben részt vevő 16 uniós tagállam számára azzal a céllal, hogy közösen találjanak megoldást a Dél-Libanonban állomásozó békefenntartók védelmére.

A konferencián részt vevő védelmi miniszterek „határozottan elítélték” a békefenntartók elleni támadásokat, amelyeknek az elkövetésével Izraelt vádolják – áll az olasz védelmi tárca által kiadott közleményben.