Izrael közölte: megölték a Hamász első számú vezetőjét

2024.10.17. 17:09 Módosítva: 2024.10.17. 20:55
Izrael likvidálta Jahja esz-Szinvár Hamász-vezetőt. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter közösségi oldalán titokzatos képekkel jelentkezett, majd Izrael hadserege hivatalosan is bejelentette, hogy végeztek a vezérrel „az IDF gázai hadműveletei során”.

Izrael csütörtökön közölte, hogy valószínűleg megölték Jahja esz-Szinvár Hamász-vezetőt, a tavaly október 7-i támadás egyik kitervelőjét – számolt be róla a Financial Times. Az izraeli hadsereg vizsgálja annak lehetőségét, hogy Szinvár egyike volt annak a három fegyveresnek, akit „az IDF gázai hadműveletei során” likvidáltak.

Jahja esz-Szinvár halála fordulópont lehet Izrael egy éve tartó gázai háborújában, a vezető likvidálása jelentős csapást jelentene a Hamász szervezetére, és szimbolikus győzelmet hozhatna Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek.

Izrael az elmúlt évben a Hamász több katonai vezetőjével végzett a térségben elkövetett merényletekben, de Jahja esz-Szinvár nehezebben elérhető célpontot jelentett, információk szerint ugyanis rendszerint a Hamász alagúthálózatában rejtőzködött.

Az IDF nagyszabású szárazföldi offenzívát folytat Gáza északi részén, elsősorban a Dzsabalia menekülttábor környékén. Az izraeli hadsereg ugyanakkor arról is jelentett, hogy a közelmúltban fegyvereseket öltek meg a Gáza déli részén fekvő Rafah városában, és hadműveleteket indítottak a központi menekülttáborok, Nuseirat és al-Bureij külterületén.

Megfogadták, hogy végeznek vele

A 62 éves Jahja esz-Szinvárról – akit Abu Ibrahim néven is ismernek – széles körben úgy tartják, hogy Mohammed Deif al-Kasszám-vezérrel közösen szervezte meg a Hamász 2023. októberében Dél-Izrael ellen intézett határokon átnyúló támadását.

Deif, valamint a Hamász gázai katonai felső vezetésének nagy része az elmúlt év során izraeli légicsapásokban vesztette életét.

Szinvár idén nyáron vette át a Hamász vezetését, miután elődje, Iszmail Haníje júliusban Teheránban egy állítólagos izraeli robbantás következtében életét vesztette. 

Izraeli tisztviselők megfogadták, hogy az új vezetővel is végezni fognak, és „élőhalottnak” nevezték. Csütörtök délután Joáv Gallant védelmi miniszter közösségi odalán titokzatos képeket tett közzé Mohammed Deifről és Hasszán Naszrallahról, a libanoni Hezbollah vezetőjéről, aki a múlt hónap végén halt meg egy izraeli csapásban Bejrútban.

Ellenségeink nem tudnak elbújni. Üldözni fogjuk és megsemmisítjük őket

– fogalmazott Gallant, a két férfi képei között egy fekete négyzetet nyitva hagyva.

Szinvár, aki eredetileg a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnusz városából származott, a Hamász katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak az 1980-as években történt megalakulásától kezdve segített felépíteni a szervezetet. Ezt követően közel két évtizedet töltött egy izraeli börtönben, de 2011-ben egy elfogott izraeli katonáért cserébe szabadon engedték. Miután visszatért Gázába, gyorsan előrejutott a szervezet ranglétráján. Ő lett a csoport politikai és katonai szárnya közötti legfontosabb tárgyalópartner, és végül átvette a Hamász által ellenőrzött teljes terület vezetését.

Hivatalosan is megerősítette a hírt az IDF

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték. A véletlenszerű rafahi likvidálás után már a helyszínen azonosították fogászati és egyéb bizonyítékok, köztük a karórája alapján, majd az izraeli rendőrség közölte, hogy azonosítási osztálya a helyszínről származó fényképekkel is igazolta személyazonosságát. A végső, a DNS-minták alapján történő vizsgálat eredménye is hamarosan várható, de az MTI jelentése szerint a szakemberek úgy látják, hogy ez csak formális kérdés, gyakorlatilag bizonyosak Jahja esz-Szinvár megölésében.

Herci Halevi vezérkari főnök és a Sin Bet belbiztonsági szolgálatot vezető Ronan Bar ellátogatott ahhoz az épülethez, ahol a Hamász vezetőjével végeztek, és ott kijelentették, hogy megfizetett tetteiért, üldözöttként, legyőzve fejezte be életét.

Jichák Hercog államelnök elismerését fejezte ki a fegyveres erőknek és a biztonsági szolgálatoknak „az ősterrorista Jahja esz-Szinvár” likvidálásáért. „Szinvár az október 7-i merénylet kiagyalója, évek óta felelős felelős izraeli civilek és más országok állampolgárai elleni szörnyű terrorcselekményekért, valamint ártatlan emberek ezreinek meggyilkolásáért” – mondta Hercog. Iszrael Katz külügyminiszter a világ több tucat külügyminiszteréhez intézett üzenetében első izraeli tisztségviselőként erősítette meg a Hamász vezér halálát. „Az október 7-i mészárlásért és atrocitásokért felelős Jahja esz-Szinvár tömeggyilkost ma megölték az IDF katonái. Ez Izrael számára nagy katonai és erkölcsi vívmány, és az egész szabad világ győzelme az Irán által vezetett radikális iszlám gonosz tengelye ellen” – mondta.

Joáv Galant védelmi miniszter felszólította a Hamász fegyvereseit, hogy engedjék szabadon a túszokat és adják meg magukat. „Jahja esz-Szinvár likvidálása egyértelmű üzenet az elesettek és a túszok családjainak: mindent megteszünk annak érdekében, hogy elérjük azokat, akik megkárosították szeretteiket, kiszabadítjuk, és visszaadjuk családjuknak a túszokat” – jelentette ki. „Ez egyben egyértelmű üzenet a gázaiaknak is. Eljött a vég annak az embernek, aki katasztrófát és halált hozott a Gázai övezetbe, aki szenvedést okozott gyilkos cselekedeteivel. A harcosoknak ideje szabadon engedni a túszokat, előjönni felemelt kézzel, és megadni magukat. Gyere elő a túszokkal, szabadítsd ki őket, és add meg magad” – szólított fel a védelmi miniszter. A tavaly október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok családtagjai azt követelik, hogy a kormány azonnali megállapodásra, túszalkura használja fel Szinvár halálát, s kezdjen tárgyalásokat kiszabadulásukról.