A lengyel miniszterelnök beszéde alatt az ellenzék kivonult a parlamenti ülésteremből

2024.10.17. 07:18
Donald Tusk szerint a menedékjog korlátozása nem az emberi jogok felfüggesztését jelenti. Szerinte a migrációs stratégia célja a határ védelme és a halálesetek megelőzése. A lengyel külügyminiszter hozzátette, a menedékkérelmek benyújtását a határ térségében korlátozzák.

A menedékjog esetleges korlátozása nem jelentené az emberi jogok felfüggesztését, az intézkedés nem a belorusz ellenzékre vonatkozik – mondta Donald Tusk lengyel kormányfő a varsói parlamentben.

Donald Tusk arra reagált a parlamenti alsóház (szejm) szószékéről, hogy előtte Andrzej Duda beszédében úgy ítélte meg, a kormány által előző nap elfogadott új migrációs stratégia nem segíti elő a határ biztosítását és az illegális bevándorlás korlátozását, lehetetlenné teheti viszont a lengyelországi menedéknyújtást a belorusz politikai ellenzéknek.

Egyetlen olyan eset sem fordult elő, hogy egy belorusz ellenzéki megpróbálta volna illegálisan átlépni a lengyel–belorusz határt a Lukasenka által szervezett csoportokban

– jelentette ki Tusk.

Mint magyarázta, a migrációs stratégia célja nemcsak a lengyel–belorusz határ védelme, hanem a halálesetek megelőzése is a migránsok, valamint a lengyel katonák és határőrök soraiban egyaránt.

A menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése tervéről Tusk elmondta, „senki sem beszél az emberi jogok felfüggesztéséről, hanem arról van szó, hogy nem fogadnának el menedékjogi kérelmeket azon személyektől, akik Lukasenka szervezésében illegálisan kelnek át a határon”.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter később a szejmben újságíróknak kifejtette, a menedékjogi kérelmek benyújtását regionálisan korlátoznák, vagyis a határ térségében lépne érvénybe, az időbeli korlátozás pedig például 90 napot jelentene, az időszakot a parlament jóváhagyásával meghosszabbíthatnák.

A miniszter elismerte,

a belorusz határnál megjelenő külföldiek között „szegény emberek” is akadnak, a kormány által elfogadott szabályozás ezért tekintettel lesz az úgynevezett „érzékeny csoportokra”.

A több témára is kitérő, a kormány iránt nagyrészt kritikus államfői beszédről Donald Tusk parlamenti felszólalásában kijelentette, egyetlen beszéd vagy „pártpolitikai nyilatkozat” sem változtat azon, hogy a tavaly októberi parlamenti választásokon a lengyelek „nagy nemzeti felbuzdulásban, amely ma szerencsére a demokratikus választásokban ölt testet”, egy „rossz kormányt” váltottak le, és „megszabadították Lengyelországot a hazugságtól, a korrupciótól és a tehetetlenségtől”.

Tusk beszéde alatt a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság képviselői kivonultak az ülésteremből. Jaroslaw Kaczynski pártelnök ezt újságíróknak azzal indokolta, hogy Tusk a felszólalásával alkotmányt sértett, mivel a lengyel alaptörvény 140. cikkelye szerint az államfő parlamenti beszédét nem követheti képviselői vita.

Szigorítanak az európai országok

Portugáliában az új szabályozás megtiltja a hivatalos munkavállalási engedéllyel nem rendelkező, dolgozni szándékozó külföldiek belépését. Mivel a belépés után a munkavállalási engedély nem szerezhető már be, elemzők attól tartanak, hogy a döntésnek hátrányos következményei lesznek a gazdaságban.

Az Olaszországba indulókat Albániában állomásoztatják. Róma és Tirana csaknem egy éve állapodott meg két menekülttábor építésében, amelyeket eredetileg még májusban akartak megnyitni.