Összeomlott egy kompkikötőhöz vezető dokk Georgia államban, egyre több a halálos áldozat

2024.10.20. 09:49
A Georgia állambeli Sapelo-szigeten ünnepelni gyűltek össze az emberek, a vége mégis tragédia lett, ugyanis a szigetet elhagyni kívánó tömeg alatt összeomlott a kompkikötőhöz vezető dokk, az emberek pedig a vízbe estek. A legfrissebb jelentések már kilenc halottról – de legalább hét áldozatról – számoltak be, de több embert még keresnek, míg hat súlyos sérültet már kórházba vittek.

A legfrissebb információk szerint legalább hét – egyes források szerint kilenc – ember meghalt szombaton, miután egy alumínium kompdokk egy része összeomlott a georgiai Sapelo-szigeten, egy fekete rabszolgák leszármazottainak tiszteletére rendezett eseményen – közölték a hatóságok. 

A baleset következtében több ember zuhant a vízbe délután fél öt körül, és hét ember meghalt, köztük a dokkot üzemeltető állami ügynökség káplánja – közölte a georgiai természeti erőforrások minisztériuma.

Sokan azok közül, akik a rámpán voltak, így a sérültek és a halottak közül is idősek. Ez nagy tragédia a megye számára

– mondta Rogert Lotson, McIntosh megyei biztos, aki hozzátette, hogy a McIntosh County Shouters tagjai is azok között voltak, akiket a víz elsodort – számolt be a The Current alapján a New York Post.

Bill és Mary Humphrey – egy házaspár – csak másodpercekkel a dokk összeomlása előtt szállt fel a kompra, és azt állították, hogy négy holttestet láttak arccal lefelé úszni az áramlatban a tenger felé. „Lassított felvétel volt. Csak úgy zuhantak lefelé. Mindannyian a vízbe estek” – mondta Bill Humphrey, a felesége pedig hozzátette, hogy ez volt a legrosszabb dolog, amit látott eddigi életében. „Soha nem fogom tudni kiverni a fejemből azt a képet” – tette hozzá.

Az egyik szemtanú, aki az összeomlás után segített embereket kimenteni a vízből, azt mondta a portálnak, hogy „nem volt egy lélek sem, aki ne próbált volna segíteni valakinek”. Más szemtanúk szerint pedig az emberek kihúzták az áldozatokat a vízből, és megpróbálták őket újraéleszteni, miközben a komp személyzete mentőmellényeket dobált a veszélyben lévőknek.

„Egyszerűen csak összeomlott”

Legalább 20 ember állt a dokkban, az utasok a komp fedélzetére igyekeztek feljutni, amikor a vízbe zuhantak a folyosó összeomlásakor. Nyolc embert kórházba szállítottak, közülük hatan kritikus sérüléseket szenvedtek – mondta Tyler Jones, a georgiai természeti erőforrások minisztériumának szóvivője.

Az amerikai parti őrség, a McIntosh megyei tűzoltóság és a georgiai természeti erőforrások minisztériuma mentőcsapatai folytatják a vízben a kutatást

– közölték a hatóságok, akik helikoptereket és oldalsó szonárral felszerelt hajókat is bevetnek a keresésben. Bár egyelőre nem világos, hogy miért omlott össze a dokk, Jones szerint nem történt ütközés hajóval vagy bármi mással.

Egyszerűen csak összeomlott. Nem tudjuk, miért

– mondta az AP Newsnak, hozzátéve, hogy egy mérnökökből és építőipari szakemberekből álló csapat várhatóan vasárnap kora reggel a helyszínen lesz, hogy kivizsgálja, miért omlott össze a stég.

Három 20 év körüli túlélő, akik felszálltak a kompra, elmondták, hogy hallották, amint a rámpa összeomlik mögöttük, és látták, hogy mindenki, aki a dokkban állt, a vízbe zuhant, köztük egy járókerettel közlekedő idős nő is. Egy csoport Floridából látogatott el a Kulturális Örökség Napjára, amikor meglátták a vízben arccal lefelé lebegő négy holttestet, amelyeket az apályáramlatok a tengerbe húztak.

Holttestek a vízben

A halálos baleset akkor történt, amikor tömegek gyűltek össze a szigeten, hogy a kulturális nap alkalmából megünnepeljék a fekete rabszolgák leszármazottaiból álló apró Gullah-Geechee-közösséget – írja az ABC News. 

Az évente megrendezett esemény a sziget aprócska, néhány tucat fekete lakosnak otthont adó Hogg Hummock nevű közösségét állítja reflektorfénybe, ami földutakból és szerény házakból áll, és amit Thomas Spalding gyapotültetvényének egykori rabszolgái alapítottak.

Ez egy szörnyű helyzet. Soha nem történt még ilyesmi

– mondta Carolyn Rader, aki szintén a fesztivál miatt tartózkodott a szigeten.

Lotson a georgiai közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a stég kevesebb mint egy éves volt, és azt feltételezte, hogy nem a stég, hanem az alumíniumrámpa sérült meg. „Még ha a komp a dokknak ütközne is, azt gondolnánk, hogy ezt bőven kibírná” – mondta Lotson.

Rachel Taylor az X-en tette közzé, hogy éppen elhagyta a szigetet a komppal, amikor a móló összeomlott.

Akkor azt mondták, hogy három ember meghalt. Nagyon sokan voltak ott, állandó tömött kompok ingáztak. Annyira hálás vagyok, hogy biztonságban vagyok a családommal, de összetört a szívem

– írta, majd hozzátette, hogy az áramlás „nagyon erős” volt, és a szigetet csak komppal lehet megközelíteni, ami késést okozott az elsősegélynyújtóknak. „Miután visszaértünk a járművünkhöz, megálltunk a látogatóközpontban, és elmondták, mi történt” – posztolta.

Később kitett egy képet, amin már 9 halálos áldozat és 6 sérült szerepel.

Joe Biden is megszólalt

Laila LeRoy és Joyita Davis főiskolai hallgatók elmesélték, hogy inzulint adtak egy 85 éves zenei előadónak, aki sokkos állapotban volt, miközben az emberek kétségbeesetten próbálták megmenteni a fuldokló időseket és gyerekeket a Georgia állambeli kompkikötő összeomlása után.

Amikor hallottuk, hogy az emberek még mindig a vízben vannak, vagy hogy emberek fulladoznak, akkor kezdtek egyre többen lemenni, és néhányat már a partra húztak

– mondta a The Currentnek Leroy, aki az afrikai tanulmányok és a környezettudományok kettős szakon tanul. „Volt egy lány, akit láttam, hogy felvettek, és a furgonhoz vitték, hogy megpróbálják a fűtést bekapcsolni a furgonban. És fiatal volt, nagyon fiatal volt.”

A diákok elmondták, hogy segítettek a mentési munkálatokban, és inzulinnal látták el a 85 éves Gullah Geechee előadóművészt, Jack Evanst.

Inzulint adtunk neki… Elkezdett fájdalmat érezni a bordái fölött, de még mindig tudott lélegezni. Valószínűleg csak sokkos állapotban volt

– mondta LeRoy.

A McIntosh megyei seriff hivatala a Facebookon jelentette be, hogy az Elm Grove baptista templomban külön területet alakítottak ki a családtagjait keresők számára. 

Joe Biden amerikai elnök és Jill Biden first lady az X-en közleményt adott ki, amely szerint „megszakad a szívük” az elvesztett életek miatt.

Aminek a Gullah–Geechee-kultúra és történelem örömteli ünnepének kellett volna lennie, tragédiába és pusztulásba torkollott. Jill és én gyászoljuk azokat, akik életüket vesztették, és imádkozunk a sérültekért és a még eltűntekért

– fogalmazott az elnök.

Raphael Warnock georgiai szenátor az X-en közzétett bejegyzésében csatlakozott az elnök gondolataihoz, mély szomorúságát és együttérzését fejezve ki. „Tragikus vége egy örömteli ünnepségnek. Imádkozunk azok szeretteiért, akiket sajnálatos módon elvesztettünk, és azokért, akiket még mindig nem találtak meg” – írta.