Hiába nyerte meg a választást Ausztriában a Fidesz szövetségese, az államfő mást kért fel kormányalakításra

2024.10.22. 15:09
Ausztriában senki sem akar koalícióra lépni a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). Alexander Van der Bellen államfő ezért az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokraták (SPÖ) koalícióját szorgalmazza. A szövetségi elnök ugyanis stabil kormánykoalíciót kér a kormányalakítással megbízott Karl Nehammertől.

Alexander Van der Bellen osztrák elnök Karl Nehammert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét bízta meg kormányalakítással annak ellenére, hogy pártja második lett az országos választásokon. Ezzel párhuzamosan azt is kérte a párt vezetőjétől, hogy az ÖVP a szociáldemokratákkal (SPÖ) tárgyaljon a kormánykoalícióról − írja a Die Zeit.

A szeptember 29-i választást a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nyerte – amely a Fidesszel együtt alapítója az Európai Parlamentben is helyet foglaló Patrióták Európáért képviselőcsoportnak – a szavazatok 29,2 százalékával. Őket az ÖVP követte 26,5 százalékkal, harmadikként pedig az SPÖ végzett 21 százalékkal. A törvényhozásba a liberális NEOS párt került még be 9 százalékkal, míg a korábbi kormánykoalícióban szereplő Zöldek 8 százalékot szereztek.

A második és harmadik helyen végzett párt azonban több okból is, mint például a jogállamisággal kapcsolatos aggályok, kizárta a koalícióra lépést az Osztrák Szabadságpárttal.

Most arról van szó, hogy egy stabil, integritással rendelkező és más eszközökkel a lehető leggyorsabban cselekedni képes osztrák kormányt hozzunk létre

− mondta Alexander Van der Bellen szövetségi elnök.

A választások után eddig minden esetben a legtöbb szavazatot szerzett párt feladata volt a kormányalakítás. Herbert Kickl, az FPÖ vezetője azonban „nem talál olyan koalíciós partnert, aki szövetségi kancellárrá teszi őt” − tette hozzá az elnök.

Alexander Van der Bellen „kölcsönös megértésre” szólította fel a pártok vezetőit a jövőbeli kérdésekben. Azt is tisztázni akarja, hogy: „Lehet-e stabil kormányt alakítani azzal a szűk többséggel, amellyel az ÖVP és az SPÖ együttesen rendelkezik a Nemzeti Tanácsban, vagy egy harmadik pártot kell bevonni a tárgyalásokba” − közölte a szövetségi elnök.

Az államfő szerint azonban világossá vált, „hogy a jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdésekben az érdemi álláspontok messze állnak egymástól” − fűzte hozzá Van der Bellen, ezért „egymáshoz kell közelednie és kölcsönös megértésre kell jutnia” a pártok képviselőinek.