Az Egyesült Államok tíz sikertelen kísérlet után tizenegyedjére is megpróbál békét teremteni a Közel-Keleten

2024.10.22. 17:18
Több közel-keleti ország vezetőivel fog tárgyalni Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy reményei szerint sikerüljön előmozdítani a tűzszüneti tárgyalásokat és deeszkalálni az egyre inkább kiszélesedő konfliktust Izrael és az arab országok között. Sajtóhírek szerint Izrael az Egyesült Arab Emírségekbe, Jordániába, Katarba és Szaúd-Arábiába is ellátogat az ötnapos útja során.

Ismét a Közel-Keletre utazik Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy Izrael és más országok érintésével megpróbálja előmozdítani a tűzszüneti tárgyalásokat Izrael és a Hamász terrorszervezet között, valamint kiszabadítani a Hamász 2023. október 7-i terrortámadása során elrabolt izraeli túszokat – számol be róla az amerikai külügyminisztérium.

Mint az erről szóló közlemény fogalmaz, Blinken az útja során tárgyalni fog a konfliktus utáni időkről is, kiemelve egy olyan út kialakításának a szükségességét, amely a palesztinok számára lehetővé teszi, hogy újjáépítsék életüket „a Hamász zsarnokságától mentesen”.

Az amerikai külügyminiszter ezenkívül a tárgyalásai során fel fogja hívni arra is a figyelmet, hogy az ostrom alatt álló Gázai övezet lakosai számára további humanitárius segélyekre van szükség, többek között élelmiszerre és gyógyszerekre is.

Ez lesz egyébként Blinken tizenegyedik közel-keleti látogatása azóta, hogy az izraeli védelmi erők inváziót indítottak a de jure Palesztin Államhoz, de facto azonban a Hamász által uralt palesztin enklávé ellen.

A mostani útra azután kerül sor, hogy Izrael már nem kizárólag a Gázai övezetbe, hanem Libanon déli részeibe is bevonult, kiszélesítve a háborút Izrael és a Hamász mellett immáron a Hezbollah terrorszervezettel szemben is.

A Hamász 2023. október 7-i izraeli támadásai és az izraeli válasz óta Blinken 10 alkalommal utazott a Közel-Keletre, hogy véget vessen a konfliktusnak. Korábbi útjai e tekintetben kevés eredményt hoztak, de többször is sikerült növelnie a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányokat.

Szeptember óta a helyzet azonban még feszültebbé vált a térségben, miután a konfliktus a tűzszüneti megállapodás helyett a további eszkaláció irányába mutat.

Különösen azóta, hogy Izrael Libanonban megkezdte a szárazföldi hadműveleteket a Hezbollah ellen is, amit megelőzően megölte a Hamász vezetőjét, Haszan Naszrallah egy bejrúti légicsapásban.

Izrael támadására a két terrorszervezetet támogató Irán ismét rakétatámadással válaszolt, amelyre Izrael még nem reagált érdemben, de korábban arról beszéltek, arányos válaszcsapást fognak intézni Iránnal szemben. A Biden-adminisztráció tisztviselői többször is figyelmeztették Izraelt a tervezett megtorlásra, és állításuk szerint biztosítékot kaptak az izraeli vezetőktől, hogy nem fognak irán nukleáris vagy olajipari létesítményeit támadni.

Ugyanakkor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múltban többször is kijelentette, hogy országa ugyan meghallgatja az Egyesült Államok tanácsait, de Izrael saját nemzeti érdekeinek megfelelően cselekszik – Tel-Aviv a háború kitörése óta többször is figyelmen kívül hagyta az amerikai figyelmeztetéseket, hogy bizonyos izraeli lépések eszkalálhatják a konfliktust.

Antony Blinken az október 21 és 25. között esedékes útján Izrael mellett több arab országba is ellátogat – az AP hírügynökség  szerint a valószínű állomások Izrael mellett Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek lesznek.