Először találtak dinoszauruszfosszíliákat Hongkongban

2024.10.25. 06:49
A maradványok a krétai időszakból származhatnak, a pontos fajának megállapításához további vizsgálatokra lesz szükség. A városban korábban csak egy dinoszaurusz korabeli halfosszíliát találtak.

Hongkongi tisztviselők szerint először találtak dinoszauruszkövületeket a városhoz tartozó lakatlan szigeten. A fosszíliák egy nagy méretű dinoszaurusz részei voltak a kréta időszakból, körülbelül 145 és 66 millió évvel ezelőtti időkből – áll a kormány közleményében.

A dinoszaurusz fajának megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség – írja a The Guardian. A maradványt az Unesco globális geoparkjában, a város északkeleti vizein található Port-szigeten találták, és a fosszíliákat pénteken Hongkong egyik bevásárlónegyedében állítják ki.

A szakértők feltételezése szerint a dinoszaurusz testét valószínűleg homok és kavics temette el, majd egy nagy árvíz után került újra a felszínre, és ezt követően temetődött be a felfedezés helyén – áll a közleményben.

A felfedezést azután tették, hogy a természetvédelmi hivatal márciusban riasztotta a Régiségek és Műemlékek Hivatalát, mert olyan üledékes kőzetre bukkantak, amely olyan anyagokat tartalmaz, amelyekről feltételezhető, hogy gerinces állatok fosszíliái. Korábban csak egy dinoszaurusz korabeli halfosszíliát találtak Hongkongban.

Michael Pittman professzor, a Hongkongi Kínai Egyetem paleontológusa elmondta, hogy a felfedezés izgalmas pillanat a város számára, amely már régóta kiterjedt dinoszauruszkutatásnak ad otthont, de eddig még nem mondhatott magáénak felfedezést.

Kína – az Egyesült Államok, Kanada és Argentína mellett – egyike a négy vezető dinoszauruszkutató nemzetnek, és Kanton tartományban, ahol Hongkong is fekszik, több tízezer dinoszaurusztojást találtak.

Pittman elmondta:

Remélem, hogy ezeket a kövületeket megvizsgálva különbségeket fogunk látni a Kínában található híres lelőhelyeken, például Szecsuánban és Jünnanban találtakkal. Ez egy igazán érdekes történetet mesélhet el az állatok biogeográfiájáról.

A kormány közölte, hogy szárazföldi kínai szakértőket bízott meg a helyszíni vizsgálatok elvégzésével. A Port-sziget szerdától további értesítésig zárva tart a nyilvánosság előtt, hogy megkönnyítse a jövőbeni vizsgálatokat és ásatásokat.