Kiverte a biztosítékot az ENSZ-főtitkár viselkedése, aki meghajolt Putyin előtt

2024.10.26. 15:16
António Guterres, az ENSZ főtitkára is részt vett a BRICS-csúcstalálkozón Kazanyban, ahol baráti gesztusokkal üdvözölte Vlagyimir Putyint és Aljakszandr Lukasenkát. Ezt a kézfogást Alekszej Navalnij özvegye sem hagyta szó nélkül, de több lap is kritizálta a főtitkárt a kazanyi csúcson való részvétele miatt, miközben júniusban a svájci békekonferenciára nem ment el.

António Guterres is részt vett a keddtől csütörtökig tartó BRICS-csúcstalálkozón Kazanyban, ahol az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal is kezet fogott, valamint Aljakszandr Lukasenkával is beszélt. A Bild beszámolója szerint az ENSZ-főtitkár

meghajolt Putyin előtt, és szívélyesen megölelte a belorusz elnököt, mintha régi barátját üdvözölte volna.

Az ENSZ főtitkára igazságos békét akar az ukrajnai háborúban, amiről tárgyalt Putyinnal a csúcstalálkozón, azonban nem vett részt a júniusban 92 ország részvételével tartott svájci békekonferencián (amelyre Moszkva nem kapott meghívást).

Zelenszkij kiakadt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történtek után elutasította António Guterres ukrajnai látogatásának lehetőségét. Az ENSZ-főtitkár a BRICS-csúcstalálkozó után szeretett volna Ukrajnába látogatni, de látogatását az ukrán fél nem erősítette meg.

De nem csak Ukrajnában váltott ki ellenszenvet a főtitkár viselkedése, Julija Navalnaja számonkérte X-en közzétett bejegyzésében Guterrest.

Harmadik éve tart a háború, és az ENSZ főtitkára kezet fogott egy gyilkossal

− írta Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye az X-en.

A német lap azt írja, António Guterres ezzel azt az üzenetet közvetítette, hogy nem állítják meg az orosz elnököt.

Guterres több mint két éve nem járt Oroszországban, amióta Moszkva háborút indított Ukrajna ellen, ezért ez a látogatás sokkolta az ukránokat, és bírálatokat váltott ki az ukrán tisztviselők részéről is.

A BRICS további országokat vár tagjai közé

A Tatárföld fővárosában, Kazanyban rendezett találkozón Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a csoport tekintélyének megerősítését, szerepének növelését tűzte ki célul. Az orosz elnök szerint a csúcstalálkozón részt vevő országok „nem szavakkal, hanem tettekkel mutatják meg felelősségüket a világ helyzetéért, és kiállnak az egyenlőség, a jó szomszédság és a kölcsönös tisztelet elve mellett”.

A Kreml vezetője fontosnak nevezte a társulás további bővítését is, hiszen már a legutóbbi, 2023-as dél-afrikai csúcstalálkozón megállapodtak a BRICS-partnerországok a csatlakozni szándékozó államok listájáról is. Ezeket a döntéseket fontos rögzíteni a kazanyi zárónyilatkozatban is. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban azt mondta, 34 ország jelezte, hogy szívesen csatlakozna a szervezethez, ezért napirendre fogják tűzni annak kérdését is, hogy létrehozzák a rendes tagságon túl a „partnerállam” intézményét is. 

A találkozó két részből áll: a tagországok egyeztetéséből, amelynek jelmondata „a multilateralizmus megerősítése az igazságos globális fejlődés és biztonság érdekében”, valamint a tágabb, BRICS+ formátumú egyeztetésből, amelynek címe A BRICS és a globális Dél: a világ jövőjének közös építése.