Ütik, rúgják egymást a grúz szavazók, pofonokkal döntenék el az ország sorsát

2024.10.26. 16:11
Feszült légkörben zajlanak a georgiai választások, több helyen jelentettek a megfigyelők zavargásokat. A kaukázusi ország számára sorsdöntő lehet a voksolás, ugyanis a kormánypártot oroszbarátnak tartják, míg az ellenzék az európai uniós és NATO-csatlakozással kampányolt. Közvélemény-kutatók szerint a Georgiai Álom esélyes a győzelemre, ugyanakkor önállóan nem biztos, hogy tud kormányt alakítani, az ellenzék pedig nem fogad el könnyedén egy újabb vereséget.

Georgiában szombat reggel óta zajlik a sorsdöntő parlamenti választás, mely arról dönt, hogy a dél-kaukázusi ország az Európai Unió és a NATO vagy Moszkva felé fordul-e. A kormányzó Georgiai Álom 2012 óta vezeti az országot, és az ellenzéki összefogás azzal vádolja, hogy orosz függésbe taszítják Georgiát. Az ellenzék ezzel szemben az uniós csatlakozás ígéretével kampányolt.

A szavazás emiatt feszült hangulatban kezdődött, több megfigyelő arról számolt be, hogy szavazatvásárlás történt, valamint több helyen verekedésbe torkollott a voksolás. Egy helyi lap szerint egy ellenzéki aktivistát vertek meg − írta a Politico.

Az egyik videón az látható, amint egy kormánypártiként azonosított férfi egy urnába tömköd több tucat szavazólapot Dél-Georgiában, Marneuli egyik szavazóhelyiségében. A csalást megörökítő felvétel készítőjét meg is támadták ezt követően, ez azonban már nem szerepel az X-en közzétett bejegyzésben.

De olyan videó is napvilágot látott, ahol oroszbarát kormánypárti verőemberek számos szavazóhelyiségben megtámadták a választókat és a választási megfigyelőket.

A zavargások a fővárosban is folytatódtak, ahol verekedés történt az egyik tbiliszi szavazóhelyiség közelében.

A választásra jogosultak 9,27 százaléka járult az urnákhoz helyi idő szerint délelőtt tíz óráig. Az ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalom vezetője a voksa leadása után azt nyilatkozta, hogy 

Biztos vagyok benne, hogy a lakosság többsége az európai jövőt választja Grúzia számára.

Ezzel szemben a Georgiai Álom, a kormánypárt jelöltje, Bidzina Ivanisvili az ellenzéket „háborús uszítóknak” nevezte, akiknek célja, hogy Georgiát háborúba sodorják Oroszországgal, majd hozzátette: „Egyes politikusok megpróbálják Georgiát a béke felé vezetni… míg mások, az idegen hatalom kiszolgálói megpróbálják teljesíteni azt, amit a külföld akar: háborút.”

Két nappal a választások előtt a georgiai hatóságok több üzletben és az Atlantic Council amerikai vállalat munkatársainál tartottak razziát. Joe Wilson amerikai képviselő elítélte a razziákat: „különösen aggasztó, hogy ez két nappal az országos választások előtt történt”.

Irakli Kobakidze georgiai miniszterelnök kijelentette, hogy Georgia „újraindítja tárgyalásait az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, amint vége a választásoknak és az ukrajnai háborúnak”.

Elemzők már korábban is jelezték, hogy erőszakba torkollhat a voksolás

A kormánypárt politikáját már az Egyesült Államok és az Európai Unió sem tolerálta, utóbbi július 9-én fel is függesztette Georgia tagjelölti státuszát, előbbi pedig anyagi támogatását vonta meg az országtól. A Georgiai Álom emiatt látszólag az európai uniós csatlakozás mellett kampányolt, azonban a külföldiügynök-törvény az ellenzék számára elfogadhatatlan, ezért utcai zavargások törtek ki.

A szombati választások eredménye azonban ismét forradalmi hangulatot okozhat az országban, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatók szerint a Georgiai Álom győzelme borítékolható, de kormányt nem biztos, hogy tudnak egyedül alakítani. Koalíciós partnert viszont nehezen fog találni a kormánypárt.

Az államfő még nem hozta nyilvánosságra, hogy kit támogat a kormányfői poszton, a kormánypárt és Ivanisvili azonban feltehetőleg a jelenlegi miniszterelnököt, Irakli Kobakidzét jelölné a legfontosabb közjogi méltóságra. Azt, hogy végül Georgia bármelyikükkel is elindul-e Nyugatra, pedig csak az idő dönti el.