Szijjártó Péter is reagált Izrael Irán elleni támadására

GettyImages-2180325322
2024.10.26. 11:21
Szinte az egész világ önmérsékletre és deeszkalációra szólította fel Izraelt és Iránt, miután szombat hajnalban előbbi légicsapásokat hajtott végre Teheránban. A világ országainak vezetői óva intik Iránt a válaszcsapástól és azon a véleményen vannak, hogy itt kellene befejeződnie a konfliktusnak a két ország között – október elején ugyanis még Irán bombázta Izraelt.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, a Közel-Keleten szombat hajnalban – helyi idő szerint még péntek éjjel – eszkalálódott a helyzet, ugyanis Izrael megtámadta Iránt. A csapások katonai célpontok ellen irányultak – erősítette meg mindkét fél – és nem okoztak nagyobb károkat Teheránnak, viszont az ország kijelentette, hogy „nem hagyják válasz nélkül” a történteket.

Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy Izrael szólt az Egyesült Államoknak, hogy támadni készülnek, viszont az elnök tisztázta, hogy Amerika nem vett részt a csapásokban, illetve óva intette Iránt attól, hogy válaszcsapásokkal reagáljon a támadásra. Ehhez csatlakozott Kier Starmer brit miniszterelnök is, aki szintén arról beszélt, hogy az eszkaláció senkinek sem tenne jót.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délelőtt szintén reagált a támadásra, és ismét arra kért mindenkit, hogy ne utazzon a térségbe. A miniszter közölte, a teheráni magyar nagykövetség személyzete jól van, senkinek sem esett bántódása.

Irán területén mintegy 30 magyar állampolgár tartózkodik, közülük tizenketten regisztráltak konzuli védelemre

– tette hozzá közösségi oldalán.

Ha valaki bajba kerül, azonnal keresse a nagykövetséget vagy a konzuli ügyeletet – írta Szijjártó Péter.

Bővebb reakciók is érkeznek

Az Irán elleni szombat hajnali izraeli légitámadást követően több ország kormánya is óva intette Teheránt a válaszcsapástól, és az eszkalációval fenyegető katonai konflikus azonnali lezárására szólította fel a feleket.

Az Egyesült Államok továbbra is teljes mértékben támogatja a zsidó állam önvédelemhez való jogát – jelentette ki izraeli kollégájának Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. A Pentagon közleménye szerint Austin telefonon egyeztetett a fejleményekről Joáv Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok

„sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédeleméhez való joga mellett”.

Világossá tette azt is, hogy Washington rendületlenül hozzájárul a térségben állomásozó amerikai katonák és létesítmények, valamint Izrael és más partnerállamok védelméhez Iránnal és a Teheránból támogatott terrorista csoportokkal szemben. Egyúttal eltökélt abban is, hogy „megakadályozza, hogy bármely szereplő kihasználja a feszültségeket, vagy kiterjessze a konfliktust a régióban” – fűzte hozzá.

Szaúd-Arábia elítélte, valamint Irán szuverenitásának és a nemzetközi törvények megsértésének minősítette a szombati izraeli katonai műveletet. Rijád maximális önmérsékletre szólított fel minden érintett felet, a nemzetközi közösséget pedig arra kérte, hogy tegyen mielőbb lépéseket a térségbeli konfliktusok deeszkalációja érdekében. Később Egyiptom, Katar és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozott Szaúd-Arábia álláspontjához.

A Hamász – az Irán által támogatott terroristacsoport – szintén elítélte Izrael támadását, és Szaúd-Arábiához hasonlóan Irán szuverenitásának súlyos megsértését látja a bombázásokban.

(Borítókép: Több robbanás hallatszott Teheránban, Iránban 2024. október 26-án. Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu / Getty Images)