Elégtelen a 9/11-es bizottság jelentése?

2004.07.25. 12:57
A Fehér Ház egykori terrorizmusszakértője szerint a Bush-kormány nem sokat tett a terrorizmus ellen, Irak megtámadásával pedig sebezhetőbbé tette az Egyesült Államokat.
Elégtelennek tartja a jövőben várható terrortámadások megakadályozásához az úgynevezett 9/11-es bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt javaslatokat a Fehér Ház volt terrorizmusszakértője.

Richard Clarke, aki tavaly mondott le a terrorizmus elleni küzdelem fehér házi koordinátorának posztjáról, a The New York Times vasárnapi számában megjelent írásában hiányolja, hogy az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek körülményeit kivizsgáló bizottság nem mondta ki tisztán a két legszembetűnőbb igazságot: azt, hogy a Bush-kormányzat szeptember 11. előtt nem sokat tett a terrorista veszély ellen, s hogy az Irak elleni invázió a korábbinál jóval sebezhetőbbé tette az Egyesült Államokat.

Clarke szerint a 9/11-es bizottság két fő javaslata - az ország hírszerzési rendszerének alapos felülvizsgálata és egy új hírszerzőközpont létrehozása élén egy miniszteri rangú hírszerzési igazgatóval - "jó ötlet, de csak marginális módon tudja javítani képességünket az új, decentralizált al-Kaida-hálózat szétzúzására".

A szakértő úgy véli, mindezeken felül nagyarányú "vérfrissítésre" van szükség a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) állományában, minél több magasan képzett szakemberrel kell növelni a létszámot, "akik nem szenvednek a bizottság által elítélt fantáziahiányban".

A szimpátia a legfontosabb

Clarke azonban a legfontosabbnak a muzulmán világ szimpátiájának elnyerését tartja. Véleménye szerint a bizottság helyesen állapította meg, hogy a valódi veszélyt nem a terrorizmus - ami egy taktika - jelenti, hanem az iszlám fundamentalizmus, amelyet az eszmék terén ugyanúgy le kell győzni, mint fegyveresen. "Vonzóbb értékeket kell mutatnunk a muzulmán világnak, mint a fundamentalista értékek. A muzulmán országok fejlődését és politikai nyitását éppúgy segítenünk kell, mint a stabilitást olyan országokban, mint például Afganisztán, Pakisztán és Szaúd-Arábia. Létfontosságú az izraeli-palesztin békefolyamat felújítása is".

Mivel az Egyesült Államokról igen rossz kép alakult ki a muzulmán világban, az eszmék harcában hátrányba kerültünk, s mindez az Irak elleni fölösleges és szerencsétlen invázió következménye. A 9/11-es bizottság javaslatait előterjesztve megfeledkezett a lényegről: az iraki háború miatt jelenleg kevésbé vagyunk képesek megnyerni a fundamentalisták elleni háborút - mutatott rá végezetül Richard Clarke.

Clarke, aki a terrorizmus elleni harc fehér házi koordinátora volt négy egymást követő elnök alatt, Minden ellenség ellen címmel márciusban megjelent könyvében és a 9/11-es bizottság előtti meghallgatáson is azzal vádolta George Bush elnököt és kormányát, hogy 2001. szeptember 11. előtt elhanyagolta a terrorizmus elleni harcot, nem ismerve fel, milyen veszélyt jelent az al-Kaida terrorhálózat.  • Hírek
  • Hírek