Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elégtelen a 9/11-es bizottság jelentése?

2004.07.25. 12:57
A Fehér Ház egykori terrorizmusszakértője szerint a Bush-kormány nem sokat tett a terrorizmus ellen, Irak megtámadásával pedig sebezhetőbbé tette az Egyesült Államokat.
Elégtelennek tartja a jövőben várható terrortámadások megakadályozásához az úgynevezett 9/11-es bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt javaslatokat a Fehér Ház volt terrorizmusszakértője.

Richard Clarke, aki tavaly mondott le a terrorizmus elleni küzdelem fehér házi koordinátorának posztjáról, a The New York Times vasárnapi számában megjelent írásában hiányolja, hogy az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek körülményeit kivizsgáló bizottság nem mondta ki tisztán a két legszembetűnőbb igazságot: azt, hogy a Bush-kormányzat szeptember 11. előtt nem sokat tett a terrorista veszély ellen, s hogy az Irak elleni invázió a korábbinál jóval sebezhetőbbé tette az Egyesült Államokat.

Clarke szerint a 9/11-es bizottság két fő javaslata - az ország hírszerzési rendszerének alapos felülvizsgálata és egy új hírszerzőközpont létrehozása élén egy miniszteri rangú hírszerzési igazgatóval - "jó ötlet, de csak marginális módon tudja javítani képességünket az új, decentralizált al-Kaida-hálózat szétzúzására".

A szakértő úgy véli, mindezeken felül nagyarányú "vérfrissítésre" van szükség a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) állományában, minél több magasan képzett szakemberrel kell növelni a létszámot, "akik nem szenvednek a bizottság által elítélt fantáziahiányban".

A szimpátia a legfontosabb

Clarke azonban a legfontosabbnak a muzulmán világ szimpátiájának elnyerését tartja. Véleménye szerint a bizottság helyesen állapította meg, hogy a valódi veszélyt nem a terrorizmus - ami egy taktika - jelenti, hanem az iszlám fundamentalizmus, amelyet az eszmék terén ugyanúgy le kell győzni, mint fegyveresen. "Vonzóbb értékeket kell mutatnunk a muzulmán világnak, mint a fundamentalista értékek. A muzulmán országok fejlődését és politikai nyitását éppúgy segítenünk kell, mint a stabilitást olyan országokban, mint például Afganisztán, Pakisztán és Szaúd-Arábia. Létfontosságú az izraeli-palesztin békefolyamat felújítása is".

Mivel az Egyesült Államokról igen rossz kép alakult ki a muzulmán világban, az eszmék harcában hátrányba kerültünk, s mindez az Irak elleni fölösleges és szerencsétlen invázió következménye. A 9/11-es bizottság javaslatait előterjesztve megfeledkezett a lényegről: az iraki háború miatt jelenleg kevésbé vagyunk képesek megnyerni a fundamentalisták elleni háborút - mutatott rá végezetül Richard Clarke.

Clarke, aki a terrorizmus elleni harc fehér házi koordinátora volt négy egymást követő elnök alatt, Minden ellenség ellen címmel márciusban megjelent könyvében és a 9/11-es bizottság előtti meghallgatáson is azzal vádolta George Bush elnököt és kormányát, hogy 2001. szeptember 11. előtt elhanyagolta a terrorizmus elleni harcot, nem ismerve fel, milyen veszélyt jelent az al-Kaida terrorhálózat.