Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiába jelzett a detektor a szeptember 11-i géprablóknál

2004.07.22. 10:55
Hiába jelzett be a fémdetektor a washingtoni Pentagon lerombolására készülő szeptember 11-i géprablóknál, kisebb feltartás után gond nélkül szállhattak fel az American Airlines 77-es járatára. Pedig egyikük, a támadás előtt tizennyolc nappal már terroristaként körözött Navaf al-Mazmi csomagjában bomba után is kutattak.
Több biztonsági kapunál is megbuktak a szeptember 11-i géprablók, mielőtt felszálltak volna az American Airlines később a Pentagonnak vezetett 77-es számú járatára - jelentette az AP. A washingtoni Dulles reptér biztonsági kameráinak felvételein jól látható, hogy egy kivételével valamennyi géprablót többször is átvizsgálták, mielőtt felengedték volna a járatra.

Nem tűnt fel a terrorista

A videón látható, amint a jólöltözött Kalid al-Midar és Madzsid Moked áthaladnak a fémdetektoros kapun, ami bejelez. Mokedet egy kézi szkennerrel is átvizsgálta a reptér személyzete, de ezután akadálytalanul folytathatta útját. A párosról tudták, hogy már korábban is együtt utaztak, a 77-es járatra hat nappal korábban, készpénzért váltottak jegyet Baltimorban.

A felvételeken a csoport vezetője, a Mohamed Atta jobbkezének tartott Navaf alé-Hazmi és testvére is látható, mindkettejük fennakadt a fémdetektoros kapuknál. A testvérpárt egy pulthoz irányították a felvételek szerint, ahol egyeztették adataikat, egy biztonsági őr pedig robbanószerek után kutatva átvizsgálta Navaf kézipogyászát. A testvérpárt ezután továbbengedték, bár Navaf neve 2001 augusztus 24-én felkerült a nemzetbiztonsági szakszolgálatok terroristákat soroló listájára.

Nem tűnt fenyegetőnek

Navaf al-Hazmiról és Kalid al-Midarról 1999 óta sejtették, hogy kapcsolatban állnak az al-Kaidával, tizennyolc nappal a terrortámadások előtt hivatalosan is terroristának minősítette őket a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA).

Az AP birtokába jutott, az eddigi ismeretek szerint a terrortámadások napján a géprablókról készült egyetlen felvétel szerint a terroristák közül egyedül a gépet a Pentagonnak vezető Hani Handzsur jutott át fennakadások nélkül a biztonsági ellenőrzéseken. A biztonsági szolgálatok feltételezései szerint a fémdetektoroknál fennakadt terroristák zsebkéseket hordhattak maguknál. Ez az akkori biztonsági előírások szerint megengedett volt, amennyiben a penge nem volt hosszabb tíz centinél, és "nem tűnt fenyegetőnek".

Elkerülte a figyelmüket

A biztonságiak lazasága mindenesetre az egyik áldozat a légitársaságokkal éppen perben álló édesanyja szerint így is érthetetlen. Elaine Teague - akinek az FBI mutatta be a biztonsági kamerák felvételeit - szerint érthetetlen, hogy a biztonságiak a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) figyelmeztetései ellenére is felengedték a későbbi géprablókat a gépekre. Az FAA 2001 júniusában adott ki figyelmeztetést, miszerint "megerősítetlen jelentések szerint amerikai érdekeltségek ellen intézhetnek terrortámadást szélsőséges csoportok".