Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tajvan lerohanására hatalmazná fel hadseregét Kína

2005.03.08. 17:09
Külön felhatalmazás nélkül indíthat katonai akciót Tajvan ellen a kínai kormány egy, a kormányjavaslatokat rendre nagy többséggel megszavazó parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint. Peking attól tart, hogy a szigetország függetlenségpárti elnöke hivatalosan is el akar szakadni Kínától. A törvénytervezet beterjesztője a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta.

Katonai erőt is alkalmazhat Tajvan ellen a kínai kormány egy új törvény alapján. A törvényt beterjesztő Vang Csao-kuo szerint a hadsereget csak a legvégső esetben vetnék be, ha a "békés egyesítési kísérletek" már kudarcot vallottak.

Lázadó tartomány

Kína Tajvant lázadó tartománynak tekinti. A tajvani függetlenség formális kinyilvánítása esetén háborút indíthat a sziget ellen. Az új egyesítési törvény tervezete a tajvani törvényhozók szerint a háborút készíti elő.

Csju Tai-san, a tajvani Kínaügyi Tanács elnöke szerint a kínai javaslat máris feszültséget okozott. "A kommunista Kína megkísérli megtagadni a Kínai Köztársaság (Tajvan) létjogosultságát, és egyoldalúan felborítaná a Tahvani-szoros békéjét.

"Ha a békés újraegyesítés lehetőségei már kimerültek, az államnak békétlen eszközöket is be kell vetnie az ország területi egységének visszaállításáért", jelentette ki a tervezet ismertetésekor Vang. A tervezet nem részletezi pontosan, mi adhat okot a támadásra.

Akadnak optimisták

Az optimistább megfigyelők szerint a tervezet megfogalmazásából nem következik a katonai erő azonnali alkalmazása, elképzelhető, hogy Kína csak blokád alá vonja a szigetországot. "Amíg csak szikrája is él a békés egyesítésnek, nem adjuk fel", támasztotta alá az optimizmust Vang.

A tervezetet beterjesztő képviselő szerint ugyanakkor egy szuverén állam sem türheti el a szakadár mozgalmakat és mindegyiknek jogában áll a területi egysége érdekében bármilyen eszközt bevetni.

A tervezet végszavazását március 14-én tartják az egypárti parlamentben, ahol így elfogadásához kétség sem fér.

Függetlenség, vagy Peking visszafoglalása

A tajvani Kínaügyi Tanács szerint a törvény feltétel nélküli felhatalmazást ad a kínai hadseregnek a sziget lerohanására. "Kormányunk tiltakozik az erőszakos fellépés és a brutális eszközök ellen, amivel meg akarják fosztani Tajvant a szabad választás lehetőségétől", közölte a Kína-Tajvan viszonnyal foglalkozó kormányszerv.

A kínai kormány azután terjesztette be tervezetét, hogy Tajvanon újraválasztották a függetlenségpárti Chen elnököt. Kína szerint az elnök a sziget alkotmányának megváltoztatására készül, ami az ország függetlenségének kikiáltását is magában foglalhatja. Chen, aki korábban népszavazást fontolgatott a sziget függetlenségéről, tagadja ezt.

Tajvan meglehetősen megosztott a függetlenség kérdésében. A szigetországot hosszú évtizedekig kormányzó nacionalisták, Csang Kaj-sek Koumintang pártja nem adta fel az újraegyesítés gondolatát. A Kínából Mao hadserege által elűzött nacionalisták azonban a kommunista kormány bukása árán képzelik el az egységet.