Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Irak engedélyezte a kémrepülők berepülését

2003.02.11. 10:05
Bagdad engedélyezte az amerikai U2-es kémrepülőgépek berepülését az iraki légtérbe, ám az amerikaiak szerint a döntés túl későn született. Chirac francia elnök szerint semmi sem indokolja a háborút, de a törökök máris veszélyeztetve érzik magukat.
Az iraki vezetés hétfőn este beleegyezett a fegyverzetellenőrök egyik régi követelésébe, azaz engedélyezte az amerikai kémrepülőgépek használatát az ország légterében. Irak ENSZ-nagykövete hozzátette, hogy az ellenőrök nemcsak az amerikai U2-esek, hanem bármilyen francia vagy orosz repülőgépet használhatnak. Bagdad a hétvégén bejelentette, hogy új dokumentumokat is átadnak az ENSZ fegyverzetellenőreinek, továbbá mindenben együttműködnek velük. Emellett a héten az iraki parlament törvénytelennek nyilvánítja a tömegpusztító fegyvereket.

Háborúellenesség Európában
A Forsa közvélemény-kutató cég eheti felmérése szerint a németek szerint az Egyesült Államok nagyobb veszélyt jelent a világbékére, mint Irak. A németek 57 százaléka szerint az amerikaiak "háború-mániások". A németeknek csak 6 százaléka véli úgy, hogy Bush a béke érdekében cselekszik.

Az európai országok többsége csak ENSZ-felhatalmazás esetén támogatná az Irak elleni akciót. Öt EU-tag országban azonban még a felhatalmazás esetén sem támogatnák. A háborút ellenzők aránya az európai országokban, százalékban: Írország 77, Portugália 72, Finnország 78, Dánia 79, Olaszország 79, Luxemburg 81, Svédország 81, Ausztria 85. A Gallup felmérése szerint az esetleges háború támogatottsága Kelet-Európában is igen alacsony: Romániában 38, Bulgáriában 28, Oroszországban 23, Észtországban 20 százalék a támogatók aránya.

Bush: Túl késő

George W. Bush amerikai elnök szerint a döntés jelentéktelen, és túl későn született. Hozzátette, hogy Szaddám Husszein csak időt akar nyerni. Nagy-Britannia elutasítja azt az európai javaslatot, hogy küldjenek még több ellenőrt Irakba, mert "több ezer ellenőr sem képes garantálni az Irak lefegyverzését"- mondta Jack Straw brit külügyminiszter. Ugyanakkor több európai ország szerint az iraki lépések elegendőek ahhoz, hogy a fegyverzetellenőrök folytassák munkájukat, és a tervezett katonai akciót elhalasszák. Hétfőn Franciaország, Németország, Oroszország egy közös felhívásban követelte, hogy küldjenek még több ellenőrt Irakba. Jacques Chirac szerint francia elnök Vlagyimir Putyinnal tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy "pillanatnyilag semmi sem indokolja ezt a háborút, és a térségnek nem hiányzik egy újabb fegyveres összecsapás".

Török aggodalmak

Ugyanaznap Franciaország, Németország, Belgium megvétózta az amerikai Egyesült Államok NATO-beadványát, miszerint dolgozzanak ki terveket arra az esetre, ha Irak megtámadná Törökországot. A NATO egyetlen muszlim tagja az első, amelyik az elmúlt 53 évben azonnali konzultációt kért a szövetségtől a kölcsönös védelem cikkelye alapján. Az ország attól tart, hogy a támadás megindítása esetén Irak Törökország ellen fordulna. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok megvédi szövetségeseit a NATO keretein kívül is, ha szükséges, jelentette az AP.  • Vennék
  • Hírek