Előd
9 °C
17 °C

A palesztin vezető megkezdte elnökválasztási hadjáratát

2004.12.25. 16:38
Mahmúd Abbász önálló Palesztinát ígér, és követeli minden fogoly szabadon bocsátását, az átfogó kivonulást és a biztonsági kerítés építésének leállítását.
Az önálló államiságról szőtt palesztin álmok valóra váltását ígérte első kampánybeszédében Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnöke, aki szombaton kezdte meg a január 9-i elnökválasztással kapcsolatos választási kampányát.

Minden palesztin fogoly szabadon engedése

Egy rámalláhi konferenciateremben egybegyűlt 2000 hívével együtt a 69 éves Abbász egyperces néma csenddel adózott a novemberben elhunyt Jasszer Arafat emlékének, s beszédében sűrűn hivatkozott a néhai elnökre.

Az Izraellel szemben kemény, megalkuvás nélküli hangot megütő felszólalásában a politikus kijelentette, hogy ő a béke és a tárgyalások útját választotta, de az Izraellel való megbékélés előfeltétele a menekültprobléma megoldása, valamint az izraeli börtönökben raboskodó összes palesztin fogoly elengedése. (Izrael becslések szerint mintegy 8 ezer palesztin tart fogva.)

Hangoztatta, hogy ha nincs béke Izrael és a palesztinok között, akkor "nem lesz béke sem a Közel-Keleten, sem másutt a világban".

Átfogó kivonulást

A PFSZ élén Abbász lett novemberben Arafat utóda, és várhatóan ő lép "Abu Ammar" (Arafat harci neve) örökébe a Palesztin Hatóság elnöki posztján is, mivel nincs komoly vetélytársa az elnökválasztáson. Az egyetlen fajsúlyos rivális, aki időközben visszavonta jelöltségét, a terrorista merényletek kiterveléséért izraeli börtönben raboskodó Marvan Barguti lett volna.

Rámalláhi beszédében Abbász a béke előfeltételének nevezte, hogy Izrael szabadon bocsássa az összes palesztin foglyot, különösképpen Bargutit. Egyúttal szorgalmazta, hogy a Gázai övezet jövőre tervezett izraeli kiürítése legyen a része a megszállt palesztin területekről történő átfogó kivonulásnak.

Le a kerítéssel!

Főbb választási ígéretei között szerepelt a biztonság garantálása népének, a Ciszjordánia körül emelt izraeli biztonsági kerítés elleni további határozott fellépés, s megígérte azt is, hogy 2005 első felében, nem sokkal az elnökválasztás után megtartják a parlamenti választásokat is.

Marvan Barguti felesége támogatásáról biztosította Abbász jelöltségét a PFSZ meghatározó áramlatát adó Fatah mozgalom rangidős vezetőinek részéről. Mahmúd Abbász hivatalosan is Fatah jelöltje az elnöki posztra.