Jácint
17 °C
31 °C

Tokió keménykedik Phenjannal

2007.02.14. 10:07
Japánra nemzetközi elszigetelődés vár, ha a hatoldalú megállapodás ellenére külön feltételeket szab Észak-Koreának a gazdasági segítségért cserébe. Abe Sindzo japán miniszterelnök azonban veszteni kezdett népszerűségéből, így várhatóan nem változtat álláspontján a júliusi felsőházi választásokig. Szakértők szerint addigra túlságosan késő lehet.

Tokió elszigetelődhet Phenjannal szembeni kemény álláspontjával, miután a hatoldalú tárgyalásokon megszületett a megállapodás az észak-koreai atomprogram felszámolásáról. Abe Sindzo japán miniszterelnök szerdán egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, Japán addig nem nyújt gazdasági segélyt Észak-Koreának, amíg az nem rendezi az észak-koreai titkosszolgálatok által elrabolt japán állampolgárok ügyét.

Nincs bizonyíték halálukra

Észak-Korea korábban elismerte, hogy a hetvenes és nyolcvanas években 13 japán állampolgárt elrabolt, hogy a foglyok részt vegyenek az észak-koreai kémek kiképzésében. Phenjan közülük 2002-ben ötöt szabadon engedett, a másik nyolcról pedig azt állította, hogy időközben meghaltak. Meggyőző bizonyítékok híján azonban az elhurcolt japánok családjai továbbra is úgy gondolják, hozzátartozóik életben vannak, és az észak-koreai diktatúra foglyai.

A hatoldalú tárgyalásokon aláírt egyezség értelmében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, ennek keretében elkezdi bezárni jongbjoni atomerőművét, és lehetővé teszi nemzetközi szakembereknek, hogy ezt a helyszínen ellenőrizzék. Ha ezek teljesülnek, cserébe kap 50 ezer tonna tüzelőolajat vagy ennek megfelelő értékű más gazdasági segélyt. A korábban megígért egymillió tonna fűtőolaj fennmaradó nagy részét, 950 ezer tonnát abban az esetben kapja meg Phenjan, ha már teljesen üzemen kívül helyezte a fővárostól száz kilométerrel északra található erőművet.

Népszerűség vagy elszigetelődés

Abe, aki a Phenjannal szembeni kemény fellépésnek köszönheti támogatottságát, valószínűleg a júliusi japán felsőházi választások előtt nem fogja véleményét megváltoztatni, miután népszerűsége már így is csökkent, kétségbe vonva vezetői tekintélyét is.

Okonogi Maszao, a tokiói egyetem szakértője szerint Abénak választania kell a nemzetközi együttműködés és a hazai közvélemény között. Úgy vélte azonban, hogy a kormányfő a választásokig bizonyosan nem változtat álláspontján, de Japán addigra nemzetközileg elszigetelődhet.