Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tokió keménykedik Phenjannal

2007.02.14. 10:07
Japánra nemzetközi elszigetelődés vár, ha a hatoldalú megállapodás ellenére külön feltételeket szab Észak-Koreának a gazdasági segítségért cserébe. Abe Sindzo japán miniszterelnök azonban veszteni kezdett népszerűségéből, így várhatóan nem változtat álláspontján a júliusi felsőházi választásokig. Szakértők szerint addigra túlságosan késő lehet.

Tokió elszigetelődhet Phenjannal szembeni kemény álláspontjával, miután a hatoldalú tárgyalásokon megszületett a megállapodás az észak-koreai atomprogram felszámolásáról. Abe Sindzo japán miniszterelnök szerdán egy parlamenti bizottság előtt kijelentette, Japán addig nem nyújt gazdasági segélyt Észak-Koreának, amíg az nem rendezi az észak-koreai titkosszolgálatok által elrabolt japán állampolgárok ügyét.

Nincs bizonyíték halálukra

Észak-Korea korábban elismerte, hogy a hetvenes és nyolcvanas években 13 japán állampolgárt elrabolt, hogy a foglyok részt vegyenek az észak-koreai kémek kiképzésében. Phenjan közülük 2002-ben ötöt szabadon engedett, a másik nyolcról pedig azt állította, hogy időközben meghaltak. Meggyőző bizonyítékok híján azonban az elhurcolt japánok családjai továbbra is úgy gondolják, hozzátartozóik életben vannak, és az észak-koreai diktatúra foglyai.

A hatoldalú tárgyalásokon aláírt egyezség értelmében Észak-Korea vállalta, hogy 60 napon belül elkezdi felszámolni atomfegyver-arzenálját, ennek keretében elkezdi bezárni jongbjoni atomerőművét, és lehetővé teszi nemzetközi szakembereknek, hogy ezt a helyszínen ellenőrizzék. Ha ezek teljesülnek, cserébe kap 50 ezer tonna tüzelőolajat vagy ennek megfelelő értékű más gazdasági segélyt. A korábban megígért egymillió tonna fűtőolaj fennmaradó nagy részét, 950 ezer tonnát abban az esetben kapja meg Phenjan, ha már teljesen üzemen kívül helyezte a fővárostól száz kilométerrel északra található erőművet.

Népszerűség vagy elszigetelődés

Abe, aki a Phenjannal szembeni kemény fellépésnek köszönheti támogatottságát, valószínűleg a júliusi japán felsőházi választások előtt nem fogja véleményét megváltoztatni, miután népszerűsége már így is csökkent, kétségbe vonva vezetői tekintélyét is.

Okonogi Maszao, a tokiói egyetem szakértője szerint Abénak választania kell a nemzetközi együttműködés és a hazai közvélemény között. Úgy vélte azonban, hogy a kormányfő a választásokig bizonyosan nem változtat álláspontján, de Japán addigra nemzetközileg elszigetelődhet.