Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Halállal fenyegetik az afgánokat

2004.04.20. 12:17
Röplapokon halállal fenyegették meg a tálibok azokat az afgánokat, különösen pedig a nőket, akik feliratkoznak a szeptemberi választásokon való részvételre. "Azt tanácsoljuk az afgánoknak, ne kockáztassák életüket azzal, hogy részt vesznek a választásokon" - állt a röplapon, amelyből több száz darabot osztottak szét a Kabullal szomszédos Logar tartományban, az afgán fővárostól mintegy 70 kilométerre délre.
Ilyen értelmű fenyegető üzeneteket a kelet-afganisztáni Logar tartományban terjesztettek az elmúlt napokban - közölték biztonsági források.

A férjek lesznek felelősek feleségük haláláért

Különösen a nőknek kell halálbüntetéssel számolniuk, ha bejegyeztetik magukat a választói névjegyzékbe, s elmennek szavazni - állt a felhívásban, amelyet az afgán elhárítás egy embere juttatott el névtelenül az egyik nyugati hírügynökséghez. A férjek lesznek a felelősek feleségük vérének kiontásáért, ha nem akadályozzák meg őket abban, hogy az urnákhoz járuljanak - hangzik a fenyegetés.

Nemrég az eredetileg tervezett júliusi időpontról szeptemberre halasztották az afganisztáni választásokat, mert sem a választók névjegyzékbe vétele, sem a belső biztonság szavatolása nem haladt előre eléggé a parlamenti és elnökválasztás nyár közepi megrendezéséhez - jelentette be Hamid Karzai hivatalban levő elnök március végén.

A lakosság alig egyötöde regisztráltatta magát

Az afgán kormány szeretné elérni, hogy a központi államhatalomtól független különböző fegyveres milíciák letegyék a fegyvert a választásokig, máskülönben nem biztosítható, hogy a szavazók megfélemlítés nélkül, szabadon voksolhassanak. Több hónapja a dél- és délkelet-afganisztáni, pastuk lakta területsávban a tálibok igyekszenek bizonytalanságot kelteni, és fenyegetik azokat az afgánokat, akik feliratkoztak a választói névjegyzékbe.

A belső bizonytalanság és az anyagi eszközök szűkössége miatt még csak mintegy 1,8 milliót vettek névjegyzékbe a 10,5 millió szavazásra jogosult afgán állampolgár közül, ezek 30 százaléka nő. A déli-, délkeleti és keleti tartományokban pedig még csak 20 százalékot tesz ki a névjegyzékbe felvett nők száma. Országos szinten május elsején kell elkezdődnie a választási összeírásnak, amit három hét alatt kívánnak lebonyolítani a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette.