Viola
-6 °C
-2 °C

Aknagránátok robbantak az afganisztáni magyar tábornál

2007.10.29. 18:48
Két agnagránát robbant a magyar tartományi újjáépítési csoport tábora közelében Észak-Afganisztánban. Szekeres Imre honvédelmi miniszter vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Afganisztánba. A robbanások idején 200 kilométerre volt a tábortól.

Két robbanás történt, feltehetően aknagránátok csapódtak be helyi idő szerint este fél 8 és 9 között a magyar PRT (tartományi újjáépítési csoport) tábora közelében, az észak-afganisztáni Puli-Humriban, közölte Rózsa Tibor ezredes, a PRT vezetője.

Az egyik aknagránát a tábor szélétől néhány száz méterre, a másik pedig a tábor felett átrepülve a túloldalon csapódott be. Az Afganisztánban tartózkodó honvédelmi miniszter egyelőre nem akart nyilatkozni az esetről.

Rózsa Tibor tájékoztatása szerint ilyen jellegű támadás még nem történt azóta, hogy a magyarok átvették a tábor vezetését. Hozzátette, egyelőre nem lehet bizonyosan megmondani, hogy ami történt, az a tábor ellen irányuló akció volt-e.

Szekeres Imre vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Afganisztánba. A vasárnap estét a delegációval együtt a Puli-Humri táborban töltötte. Az aknarobbanások híre a minisztert már a Puli-Humritól valamivel több mint kétszáz kilométerre lévő mazari-sharif-i katonai támaszponton érte.

Rózsa Tibor korábban elmondta, hogy az elmúlt egy-két hónapban érezhetően megnőtt a koalíciós erők elleni támadások száma az eddig biztonságosnak mondott északi Baglán tartományban. Októberben eddig összesen három út menti bomba robbant elhaladó magyar katonai járművek közelében. A magyarok 2006 végén vették át az északi Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetését. A tábor egy magas hegyek által övezett völgyben fekszik.

Haditechnikai felszereléseket ajánlottunk fel Afganisztánnak

Elfogadta Sólyom László meghívását 2008 első negyedévére az afgán elnök, jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn Kabulban azután, hogy tárgyalt Hamid Karzaival, és átadta az afgán elnöknek a köztársasági elnök meghívó levelét. A hétfői kabuli tárgyaláson Magyarország több milliárd forint értékben ajánlott fel haditechnikai felszereléseket Afganisztánnak. A magyarok az eszközök használatára ki is képezik az afgán katonákat a magyarok, közölte a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre hangsúlyozta, az afgán kormányzat ígérete szerint egy századnyi afgán katonát küld két éven belül az északi Baglán tartományba, ahol a nemzeti hadsereg egyelőre még nincs jelen. Az afgán katonák a magyar tartományi újjáépítési csoport munkáját segítik majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!