Béla
4 °C
15 °C

Amnesty-jelentés a brit katonák által megölt irakiakról

2004.05.11. 01:06
A brit védelmi minisztérium nem mindig vizsgálja ki a brit katonák által megölt iraki civilek ügyeit - az Amnesty International jelentése szerint. A szervezet szerint kivizsgált esetekben viszont elmarad a igazságszolgáltatás. A londoni legfelsőbb bíróságon tizenkét család követel kártérítést brit katonák által megölt hozzátartozóik után.
Az Irak déli részét ellenőrző brit haderő katonái a nemzetközi emberi jogi előírásokat megsértve számos polgári személyt öltek meg az elmúlt egy évben - áll az Amnesty International kedden Londonban kiadott jelentésében. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a brit katonák több olyan polgári személy halálát okozták Bászra környékén, akik nem jelentettek rájuk közvetlen veszélyt; az áldozatok között egy nyolc éves kislány is volt.

A jelentésben összesen kilenc esetet említ a szervezet, amely szerint a brit hadsereg ki nem vizsgálta ki az összes ilyen esetet. Azokban az ügyekben is azonban, amelyekben egyáltalán vizsgálat indult, elmaradt az igazságszolgáltatás, és a brit katonai rendészet teljes titoktartás mellett végzi ezt a tevékenységet - áll a jelentésben.

Kártérítés a civil áldozatok után

Az AI szerint a nemzetközi jog minden ilyen esetben nyilvános, pártatlan és független vizsgálatot ír elő a kormányoknak. Éppen a múlt szerdán került a londoni felsőbíróság elé az a kereset, amelyben tizenkét iraki család kártérítést követel a brit kormánytól, mondván: civil hozzátartozóikat brit katonák ölték meg a háborúban vagy azután.

A brit védelmi minisztérium korábban elvetette a családok követelését. Szakértők szerint példátlan jogi precedenst teremtene, ha a felsőbíróság kimondaná Nagy-Britannia kártérítési kötelezettségét a katonai akciókban meghalt polgári személyek halála miatt.