Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Ötvenkét gyermek utazott a lezuhant gépen

2002.07.02. 09:29
Az orosz polgári légiközlekedési szolgálat kedd reggel megerősítette, hogy hatvankilenc ember utazott azzal a Tu-154-es típusú repülőgéppel, amely kora hajnalban összeütközött egy Boeing 737-essel Németország déli részének légterében. A gyerekeknek eredetileg szombaton el kellett volna utazniuk, de lekésték a gépet.
A Tu-154-es fedélzetén 57 utas és 12 fős legénység tartózkodott. A legfrissebb adatok szerint az utasok között 52 gyermek - nyolcan 12 évesnél fiatalabbak - és kíséretükben 5 felnőtt volt. A katasztrófát senki sem élte túl, a Tupoljeven utazó áldozatok valamennyien orosz állampolgárok. Az orosz NTV televízió közölte a lezuhant 2937-es járat utaslistáját

A katasztrófa áldozatai között vannak a baskír köztársasági elnök, illetve a kormányhivatal magasrangú munkatársainak gyermekei is, jelentette az MTI orosz forrásokra hivatkozva. A gyermekek egyike sem volt idősebb 16 évesnél, nagyrészt felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták.

A gyermekek spanyolországi nyaralásra indultak. Eredetileg már szombaton el kellett volna utazniuk, de Moszkvába érkezésükkor nem a megfelelő repülőtérre, Domogyedovóra, hanem Seremetyovóra mentek ki, és emiatt lekésték járatukat.

A gyermekek megsegítése érdekében a baskír légitársaság különjáratot indított, amely közép-európai idő szerint hétfő este 20.48-kor szállt fel a domogyedovói repülőtérről, és München érintésével Barcelonába tartott.

Orosz értesülések szerint a Boeingen két személy tartózkodott: egy brit és egy kanadai pilóta.

Huszonhat utas holttestét találták meg kedd délutánig a Boden-tó északi partján lezuhant két repülőgép roncsai között a német hatóságok. Az áldozatok egy részét a Tu-154-es roncsai között, becsatolt biztonsági övekkel találták meg, mondta el a járási rendőrség szóvivője. Az áldozatokat előbb orvosszakértők vizsgálják meg, majd Überlingen városának egyik templomában ravatalozzák fel. Az elhunytak hozzátartozóinak első csoportja várhatóan szerdán érkezik Baden-Württembergbe, jelentette az MTI. Egyes jelentések szerint a gépek egyes darabjai a tóba zuhantak, ezért a rendőrség hajókkal és könnyübúvárokkal is folytatja az egyelőre eredménytelen kutatást.

A Boden-tó környékére lehulló roncsok egyike eltalálta a salemi iskola épületét, amelyik ezután leégett. Alfred Knödler, az ARD helyszínen tartózkodó tudósítója szerint "csoda, hogy a repülőgép roncsai nem követeltek áldozatokat" a Boden-tó környéki településeken - jelentette az MTI. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó orosz minisztérium jelezte, hogy szükség esetén kész két csapatot azonnal a katasztrófa helyszínére vezényelni. Oroszországban forródrótot létesítettek az áldozatok hozzátartozóinak megsegítésére: ők az 504-02-99-es telefonszámon kaphatnak tájékoztatást.

A baskír légitársaság mindössze hat éve jött létre, és orosz közlések szerint az egyik legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb légitársaságként tartották nyilván.

Az áldozatok emlékére háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Baskíriában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!