Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Fantomterrorista miatt törölték a karácsonyi járatot

2004.01.08. 13:07
Nem szállt fel az Air France Los Angeles-i járatára az a terrorista, aki miatt a gép végül nem indulhatott el. Az amerikaiak szerint a Kandahárból megszökött férfit hét nő segítette volna a karácsonyi merényletben. A francia hatóságok nem találtak semmi gyanúsít.
Fantomterrorista miatt nem szálhatott fel karácsony este az Air France Los Angeles-i járatát - írja a Liberation. Tény ugyan, hogy a gép utaslistáján szerepelt egy, az amerikai hírszerzés szerint al-Kaida-tag afgán férfi, de a beszállásnál nem jelentkezett a reptéren.

Kandahárból szökött meg a terrorista

Az amerikaiak hipotézise szerint a Hai néven jegyet rendelő férfi azonos azzal az Abdoulhaye nevű terroristával, aki októberben szökött meg kandahári fogságából. Gyanújuk szerint a férfi bombát próbált felcsempészni a repülőre.

Ebben a hírszerzés adatai szerint héttagú női kommandó segítette volna. A hét részre szétosztva észrevehetetlen mennyíségű robbanószerből a gépen szerelték volna össze a bombát - idézi a Liberation az ABC amerikai hírcsatorna hírszerzési szakértőjét.

Nem találtak robbanószert

A napilap értesülései szerint a Roissy reptéren ki is szűrtek hét utast, de nem találtak náluk semmit. Hai nem jelentkezett beszállásra a reptéren.

A lap megkeresésére Dominiyue Perben francia igazságügyi miniszter megerősítette, hogy valóban "keresnek egy férfit", de részleteket nem kívánt közölni, Francois Copé kormányszóvivő elmondása szerint Hairól van szó.

Nem látnak okot a nyomozásra

Nicolas Sarkozy belügyminiszter azonban tagadta, hogy bármiféle nyomozás folyna. Véleménye szerint az ABC értesüléseiben sem szerepel olyan információ, mely alapján intézkedéseket kéne elrendelni.