Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Európai vérzuhataggal fenyegetőzik az al-Kaida

2004.07.29. 08:57
Egy feltehetően egy az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez kötődő csoport szerdán késő este európai városok elpusztításával és "vérzuhatagokkal" fenyegetőzött megtorlásul azért, mert Európa nem válaszolt Oszama bin Laden terroristavezér tűzszüneti ajánlatára.
Az interneten az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok nevében nyilatkozat elítéli Európát, mert nem vonta ki haderőit Irakból és Afganisztánból három hónapon belül, ahogyan azt Oszama bin Laden egy április 15-én nyilvánosságra hozott hangszalagon követelte. Erre az időszakra vonatkozott volna az általa meghirdetett fegyvernyugvás.

A szervezet a március 11-i madridi merényletek idején is jelentkezett a terrorcselekmények vállalásával, de azt állította, hogy köze volt például a legutóbbi észak-amerikai és nagy-britanniai áramszünetekhez is.

"Véres háborút hirdetünk ellenetek. Nem állítjuk le támadásainkat, amíg észhez nem tértek" - áll a nyilatkozatban, amely külön kitér Olaszországra. A szervezet már hétfőn hasonló hangnemű üzenetet küldött Silvio Berlusconi kormányfőnek, az új üzenetben pedig azzal fenyegetőzött, hogy a pusztítást az "ő városával kezdik." A csoport a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy Olaszországnak a 2001. szeptember 11-ihez hasonló vérfürdőben lesz része, ha továbbra is Berlusconi marad hatalmon.

Egyelőre nem tudták ellenőrizni a szélsőséges iszlám beállítottságáról ismert honlapon közzétett fenyegetés hitelességét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!