Piroska
-1 °C
5 °C

Eltérítettek egy török utasszállító gépet

2006.10.03. 21:40
Egyes hírek szerint a pápa tervezett törökországi látogatása miatt tiltakozott, mások szerint csak menedékjogot kért az olasz hatóságoktól az a két török férfi, akik az olaszországi Brindisibe térítettek el egy Tiranában felszállt török utasszállítót. A két géprabló megadta magát, a fedélzeten tartózkodó 107 utasnak és hatfős személyzetnek nem esett baja.
Eltérítették kedden a Turkish Airlines török légitársaságnak az albániai Tiranából Isztambulba tartó járatát.

A repülőgépet, 107 utassal a fedélzetén, a légitársaság szóvivője szerint a görög légtérben kerítette hatalmába két török géprabló. Az utasszállító az olaszországi Brindisiben szállt le.

A BBC szerint az eltérített gépet görög és olasz vadászgépek kísérték Brindisibe. A görög gépek azért kapcsolódtak be az akcióba, mert az eltérített repülő kétszer is SOS-jelzést adott le, és ezt a görög légtérben tette.

Nem voltak agresszívak a géprablók

Salvatore Sciacchitano, az olasz polgári légiforgalmi hatóság vezérigazgató-helyettese azt mondta a TG Sky 24 tévének adott nyilatkozatában, hogy a légi kalózok nem viselkedtek agresszíven az utasokkal szemben.

Egy albán utasnak állítólag sikerült mobiltelefonálnia a gépről. Az utas nem tudta, éppen hol járnak, és állítólag senki sem mert megszólalni a fedélzeten.

A két légi kalóz az NTV magántelevízió szerint tiltakozásnak szánta tettét a pápa jövő hónap végére tervezett törökországi látogatása ellen. Azután hagyták el a gépet, hogy Brindisiben tárgyaltak az olasz hatóságokkal. Azt követelték, hogy jutassák el üzenetüket a pápához, és tegyék közzé a katolikus egyházfőt elítélő nyilatkozatukat.

Binali Yildirim török közlekedési miniszter azonban közölte, hogy a gépletérítők nem a pápa látogatása elleni tiltakoztak, hanem politikai menedékjogot akartak kérni az olasz hatóságoktól, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot Törökországban. "Ennek semmi köze a pápa látogatásához" - szogezte le Yildirim.

Miután a két török géprabló megadta magát, a 107 utas és a hatfős személyzet sértetlenül elhagyhatta a gépet.

Bezárt a tiranai repülőtér

A BBC szerint XVI. Benedek pápa egyik teológiai beszédében idézett egy olyan szövegrészletet, amely tiltakozásokat váltott ki a muszlim világban. A pápa az iszlám és az erőszak közötti kapcsolatra utalt. Korábban Törökországban is éles tiltakozásokat váltott ki a pápa megnyilvánulása, és már akkor is, az elmúlt hónapban is felmerült, hogy az egyházfő ne utazzon el tervezett útjára, Törökországba.

A tiranai Rinas repülőtér, ahonnan a később eltérített török gép felszállt, bezárt egy időre, s az albán hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket a légikikötőben és környékén - jelentette be Lulezim Basha albán közlekedési miniszter.