Hermina
15 °C
27 °C

Az alkoholt okolja az amerikai hadsereg vezetése

2004.03.09. 11:45
Komoly alkoholproblémákkal küzd az amerikai hadsereg. A Pentagon jelentése szerint a szolgálatot teljesítők egyötöde, a fiatal katonák közel harmada hetente egyszer berúg. A hadsereg vezetése szerint a részegeskedés állhat a sok nemi erőszak hátterében is.
Nem voltak elnézőek az erőszakoskodó katonákkal feletteseik - derült ki az amerikai légierő csendes-óceáni parancsnokságának jelentéséből. A Colorado Gazette birtokába került jelentés szerint a parancsnokság felügyelete alá tartozó térségben 2001-2003 között 92 nemi erőszak, illetve szexuális zaklatás történt.

Függő ügyek

Az elkövetők közül tizennégyet katonai bíróság elé állítottak, két kivétellel nemi erőszak vádjával. Négy vádlottnál bebizonyították a nemi erőszakot, az elkövetők átlagosan nyolc év börtönbüntetést kaptak. Három esetben enyhítették a vádat, hármat ejtettek, két esetben még nem született ítélet. A másik két esetben zaklatás volt a vád.

Huszonnyolc elkövető ellen nem indult eljárás, kettő ismeretlen - írja a Gazette. Huszonkét erőszakoskodót nem bírósági úton ítéltek el, két elkövető polgári bíróság előtt felel tettéért, tizenkilenc esetben pedig adminisztratív eljárás indult. Tizenkilenc ügy függőben van - írja a Gazette.

A parancsnokság jelentése szerint a büntető ítéletek hét százalékos aránya ugyan alacsonyabb a polgári bíróságok 18 százalékos ítéleti arányánál, a polgári eljárások 14 százalékában felmentő ítélet születik. A hadseregben egyetlen ügyben sem született teljes felmentés.

Romló tendenciák

A parancsnokság jelentése szerint egyébként nő az erőszakos bűncselekmények száma. 2001-ben 34 esetet jelentettek, 2002-ben - a szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett szigorúbb intézkedéseknek köszönhetően - 17 feljelentés érkezett csak, 2003-ban azonban már 41, 2004-ben pedig márciusig hat eset történt.

A helyzet Dél-Koreában a legsúlyosabb, a parancsnokság szerint azért, mert itt a katonák családjaiktól távol, közös barakkokban laknak. A parancsnokság szerint az erőszakos bűncselekmények a növekvő alkoholfogyasztással állnak összefüggésben.

Alkoholproblémák

A Pentagon hétfőn közzétett jelentése szerint a hadsereg minden ötödik katonája súlyos alkoholproblémával küzd. A tavaly ősszel, 12 500 katona megkérdezésével végzett kutatás adatai szerint a hadseregben szolgálók 18,1 százaléka "kemény ivó", azaz hetente legalább egyszer ötnél több alkoholos italt fogyaszt. A férfiak részegesebbek, az alkoholt kedvelők aránya náluk 19,4 százalék, a nőknél 5,3.

A probléma leginkább a fiatalabbakat érinti, a 18-25 éves korosztályban a katonák 27,3 százaléka alkoholista - a teljes amerikai populáció megfelelő korcsoportjában ez az arány 15,3 százalék. A katonák 41,8 százaléka rúgott be legalább egyszer a kérdésfeltevést megelőző hónapban, szemben a teljes lakosság 16,6 százalékával.

Növekvőben van a drogfogyasztás is az amerikai hadseregben, a szolgálatot teljesítők 6,9 százaléka fogyasztott marihuánát, kokaint, vagy más drogot, szemben az 1998-ban végzett hasonló felmérés 6 százalékos adatával.