Piroska
-1 °C
5 °C

Lengyel állampolgár akar lenni a pápa merénylője

2008.05.23. 16:18
A lengyel hatóságok ugyanúgy fogják kezelni Ali Agca ügyét, mint bármely más kérelmezőjét, jelentette be a külügyi szóvivő, miután II: János Pál merénylője lengyel állampolgárságért folyamodott. A török férfi, aki 1981-ben hasba lőtte a pápát, azzal indokolta kérelmét, hogy immár spirituális testvérének" érzi Karol Wojtylát. Az ügyben a végső szót, a normál eljárás szabályai szerint a lengyel államfő mondja ki.

A lengyel elnökhöz fordult állampolgársági kérelme ügyében Mehmet Ali Agca, aki 1981-ben rálőtt II. János Pál pápára. A merénylő azért szeretne az elhunyt pápa szülőföldjén állampolgárságot kapni, mert "spirituális testvérének" érzi Karol Wojtylát.

Ali Agca kérelmét egy török nyelvű levélben küldte el Lech Kaczynski lengyel államfőnek. "Lengyelország történelme szeplőtelen, ezért is kérem, hogy az ország állampolgára lehessek, a csodálatos Karol Wojtyla hazájának polgára, írta a merénylő, aki a kérelemmel kapcsolatos hivatalos dokumentumokat már benyújtotta az isztambuli lengyel követséghez.

Piotr Paszkowski varsói külügyi szóvivő korábban az üggyel kapcsolatban elmondta: a török férfi kérvényét úgy fogják kezelni, mint bárkiét, azaz a konzulátus eljuttatja a nyomtatványt a lengyel bevándorlási hatóságokhoz, a végső döntés pedig a köztársasági elnöké lesz. A szóvivő szerint azonban megannyi akadálya lesz annak, hogy Agca megkapja az állampolgárságot, hiszen például a törvény értelmében csak az kaphatja meg, aki legalább öt éve Lengyelországban él.

Karol Wojtylát 1978-ban választották a katolikus egyház fejévé, ezt a tisztét 2005-ben bekövetkezett haláláig töltötte be. Ali Agca 1981. május 13-án a római Szent Péter téren lőtte hasba II. János Pált, aki a merényletben súlyosan megsebesült. 1983-ban a pápa meglátogatta börtönében Agca-t, és négyszemközt elbeszélgetett vele, majd megbocsátott neki.

A szélsőjobboldali török szervezet, a "Szürke Farkasok" egykori tagja 19 évet volt egy olasz börtönben a merényletért. 2000-ben átadták az olasz hatóságok Törökországnak, ahol újra börtönbe került egy török újságíró elleni 1979-es támadásért, és egy 70-es években elkövetett bankrablásért.