Pszichiáterek kezelik a kuvaiti amerikai katonákat

2003.03.13. 16:01
A kuvaiti sivatagban állomásozó amerikai katonák "üres tér szindrómában" szenvednek, és ezért alig várják, hogy megkezdődjön az Irak elleni háború. A térségben fél éve tartózkodó 15 ezer katona feleslegesnek érzi magát, tűneteik között előfordul a stressz, a szorongás és a melankólia is.
A spanyol El Mundo helyszíni riportja szerint Kuvait északi részén, az iraki határtól mintegy húsz kilométerre állomásozó katonák "üres tér szindrómája" stresszben, szorongásban és melankóliában nyilvánul meg, a helyszínre vezényelt pszichológusok több katonát kezeltek ilyen tünetekkel. Ebben a térségben 15 ezer amerikai katona tartózkodik fél éve, átlagéletkoruk húsz év körül mozog. Ezek a katonák képezik az Irak ellen készülő szárazföldi támadás előörsét.

"A legrosszabb a bizonytalanság"

Az El Mundónak nyilatkozva Bryan Shanffer, a különítmény 26 éves tisztje így fogalmazott: "Készen állok annak a küldetésnek a teljesítésére, amelyet a főparancsnokunk kiad a számomra". A riporter szerint azonban a tiszt arcán a fáradtság, az elkeseredettség és a melankólia jelei látszottak. Shanffer még hozzátette: "A legrosszabb a bizonytalanság. Azért jöttem ide, hogy harcoljak, és most itt vagyunk, magunkra hagyva, ebben a sivatagban. Kemény dolog ez, elviselhetetlen".

A kuvaiti sivatagban az utóbbi hetekben többször volt homokvihar és viharos eső is. A katonákat feletteseik gyakorlatozással próbálják lekötni, és közben azzal tartják bennük a lelket, hogy a támadás hamarosan megkezdődik. A katonák a lap szerint csak abban bíznak, hogy küldetésük teljesítése - vagyis Szaddam Husszein megdöntése - után minél hamarabb hazatérhetnek.  • Hírek
  • Hírek