Sára, Márió
2 °C
6 °C

Amerikai fenyegetés a kurdoknak

2003.07.20. 15:00
Az Egyesült Államok ankarai nagykövete figyelmeztette az Irak északi részébe visszaszorult törökországi kurdokat, hogy erővel űzik ki őket a térségből, ha nem adják meg magukat.
Robert Pearson a Hürriyet című török napilapban vasárnap megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak határozott szándéka Irak északi részének megtisztítása a Törökországból érkezett kurdoktól. "Azt akarjuk, hogy Irak felől ne fenyegesse semmilyen veszély Törökországot" - mondta a diplomata.

Kijelentette, hogy a törökországi kurdoknak csak két választásuk van: vagy megadjuk magukat, vagy szembe kell nézniük tetteik következményeivel, vagyis azzal, hogy katonai erő alkalmazásával semlegesítik őket. "Ők (az Irakban tartózkodó törökországi kurdok) nem iraki, hanem török állampolgárok. Haza kell térniük Törökországba" - tette hozzá.

Török kurdok, iraki kurodok

Török becslések szerint 1999 óta mintegy ötezer szakadár kurd harcos menekült Irak hegyvidéki északi területére, amelyet többségében kurd nemzetiségűek laknak. Ankara és Washington egyaránt úgy ítéli meg, hogy a szakadár kurdok még mindig veszélyt jelentenek Törökországra nézve. Ankara 1997 óta csapatokat állomásoztat a határon túl az iraki oldalon, arra hivatkozva, hogy az országot meg kell védenie a kurd lázadástól. Ankarai megfigyelők szerint Washington jelenleg már azt szeretné, ha a török katonai jelenlét megszűnne Irakban.

Az Egyesült Államok és Törökország kapcsolatai meglehetősen feszültté váltak több, az iraki háborúval kapcsolatos vita miatt. A két NATO-tagállam közötti együttműködés fellendítésének céljából Abdullah Gül török külügyminiszter csütörtökén az Egyesült Államokba utazik.