Török figyelmeztetés a kurdoknak

2003.03.28. 16:25
Törökország tart a menekültáradattól és a kurd gerilláktól, ezért fenntartja magának bevonulás jogát - közölte a sajtóval Abdullah Gül külügyminiszter.
Abdullah Gül török külügyminiszter pénteken figyelmeztette az észak-iraki kurdokat, hogy ne tegyenek semmi olyat, amivel "provokálnák" Törökországot, amely jelentős katonai erőt vezényelt Irakkal közös határára.

A Radikal című török liberális újságban közölt interjújában Abdullah Gül hangsúlyozta, hogy Ankara nagy figyelemmel kíséri a háborús fejleményeket Irak északi részén, és arra intette az iraki kurd csoportokat, hogy "ne provokálják szükségtelenül Törökországot".

Szükség esetén beküldik csapataikat

Egy másik interjúban, amelyet a német Handelsblattnak adott, s amely szintén pénteken látott napvilágot, a török külügyminiszter közölte, hogy országa gátat akar szabni a menekültek beáramlásának Irak felől, egyrészt mert az nagy terhet róna a török erőforrásokra, másrészt mert kurd gerillák 1991-ben (az öbölháború idején) is a menekültáradatot használták fel arra, hogy bejussanak Törökországba.

"Nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön - mondta Gül a német lap riporterének. - Szükség esetén még be is fogjuk küldeni csapatainkat egy korlátozott időre" - idézi a Reuters.

A kurdok nem szeretnék

Washington attól tart, hogy egy nagyszabású török benyomulás Észak-Irakba destabilizálná az északi frontot, amelyet az Egyesült Államok éppen kialakítani igyekszik Szaddám Huszein iraki elnökkel szemben. Az amerikaiak vezette erőket segítik az iraki kurdok, akik viszont rosszallnának bármilyen török jelenlétet az észak-iraki Kurdisztánban.  • Hírek
  • Hírek