György
16 °C
24 °C

A törökök cáfolják, hogy csapatokat küldtek Irakba

2003.03.23. 20:34
Továbbra is teljes a bizonytalanság az állítólagos észak-iraki török katonai jelenléttel kapcsolatosan.
Mint Peremiczky Attila, a Budapesti Nap munkatársa a helyszínről jelentette: Helmi Özkük tábornok, vezérkari főnök ankarai nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a parlament határozata értelmében 1500 katonát útnak indítottak a térségbe. Szavai szerint feladatuk a menekültek ellátásának biztosítása lesz.

Powell óva int

A tábornok a török katonai vezetés nevében cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint országa több tízezer katonát kívánna Észak-Irakba küldeni. Előzőleg Ankara határozott figyelmeztetést kapott Washingtontól, amelyben Collin Powell külügyminiszter óva intette Törökországot katonai jelenlétének növelésétől a térségben.

Az amerikai diplomácia vezetője felszólította Törökországot arra, hogy ne próbálja saját céljaira felhasználni az Irak elleni hadműveletet, és egyfajta humanitárius válság megelőzésének ürügyén ne tegyen semmifajta lépést az észak-iraki kurdok ellen.

A tábornok állításával szemben egy török műholdas csatorna a hét végén arról sugárzott felvételeket, hogy a teljes török-iraki határszakasz mentén - már iraki oldalon - a török hadsereg könnyűfegyverekkel ellátott gyalogos osztagokat, továbbá páncélos és nehéztüzérségi egységeket helyezett el.

A kurdok szerint háború lenne belőle

Egy török szociáldemokrata vezető, Deniz Baykal ezzel egyidőben azt hangoztatta, hogy pártja álláspontja szerint több tízezer török katonát kellene Észak-Irakba küldeni, mivel - mint fogalmazott - iraki területen különösen veszélyes, Törökország biztonságát fenyegető gerillák találtak menedéket. A török érdekek szerinte azt kívánják, hogy mielőbb lefegyverezzenek minden kurd csoportot.

Óva intette ugyanakkor a török kormányzatot csapatainak Észak-Irakba vezénylésétől az ottani kurdokat tömörítő legerősebb párt, a Kurdisztáni Demokrata Párt (KDP) egyik vezetője. Haysar Zebarin újságírók előtt úgy vélekedett: a török hadsereg jelenléte csak háborút okozhat, problémákat és felesleges félelmeket kelthet. Hangsúlyozta, hogy pártja továbbra is támogatja a szövetséges erők Szaddám Huszein elleni háborúját és segítséget kíván nyújtani a Bagdad ellen vonuló erőknek.