Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ellentmondásos hírek a törökök bevonulásáról

2003.03.22. 10:30
Észak-iraki kurd illetékesek tagadták szombaton, hogy török katonák az éjjel bevonultak volna Irak északi részébe, amint ezt a CNN Türk hírtévé jelentette török katonai forrásra hivatkozva nem sokkal azután, hogy Törökország péntek este megnyitotta légterét az amerikai légierő előtt. A Zahó várost és környékét az ellenőrzése alatt tartó kurd erők egyik tisztségviselője elmondta, hogy ha török katonák átlépték volna a határt, akkor a kurdok felvették volna velük a harcot, de harcról nem szól semmilyen jelentés ebből az iraki országrészből.
Vahid Bakuzi, a Zahó várost és környékét az ellenőrzése alatt tartó kurd erők egyik magas rangú tisztségviselője a török hadsereg katonái csak az amerikai erőkkel egyeztetve érkezhetnek, különben a kurd fegyveresek megütköznek velük, mert tűzparancsot kaptak a török hadsereggel szemben.

Iraki kurdok tagadják a török erők bevonulását

A török vezérkar egyik illetékese az AFP kérdésére telefonon elmondta: nem tud arról, hogy török erők bevonultak volna Irakba. Egy török katonai forrás korábbi nyilatkozata szerint 1000-1500 török katona - több rohamosztag - Silopi és Hakkari tartományból bemasírozott a kurdok lakta Észak-Irakba, hogy előkészítsék a terepet újabb török erők fokozatos érkezéséhez.

A Reuters szerint több ezer török katona határátlépéséről számoltak be helyi polgári lakosok is. Elmondásuk szerint a katonák három különböző ponton hatoltak be az országba.

Amerika aggodalmasnak tartaná a török akciót

Abdullah Gül külügyminiszter pedig azt mondta: ezzel kapcsolatban mindent egyeztettek az Egyesült Államokkal, és a csapatokat azért vezényelték ki, hogy megakadályozzák az iraki menekülteket a török határ elérésében. Ankarának meg kell gátolnia, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői újrakezdjék fegyveres harcukat Törökországban - fűzte hozzá Gül.

Az Anadolu török hírügynökség szerint a légtérmegnyitás után nem sokkal amerikai gépek éltek is a lehetőséggel. A török kormány vonakodott megnyitni a légteret, noha a parlament már csütörtök este áldását adta rá. Vonakodása mögött alighanem az állt, hogy Washington kifogásolta a török csapatok Észak-Irakba küldésére irányuló terveit. Washington szerint a légtérhasználatot és a török erők behatolásának lehetőségét nem lehet összekapcsolni. Gönül péntek este azt mondta, hogy a két ország katonai vezetői és diplomatái még egyeztetni kívántak ebben az ügyben - jegyezte meg a dpa.