A törökök is nyomulnak

2003.03.21. 22:35
Törökország pénteken átengedte légterét az amerikaiaknak, s bár az amerikai kormányzat óva intette attól, hogy átlépjék az iraki határt, a török csapatok benyomultak az ország északi részébe.
Abdullah Gül török külügyminiszter közölte, hogy török csapatok fognak bevonulni Irak északi részébe. A miniszter nem említett időpontot. Leszögezte azonban, hogy Ankarának nincsenek területi ambíciói Észak-Irakban.

Törökország pár órával a fenti bejelentés előtt közölte: mégis megnyitotta légterét az Irak elleni háborúban részt vevő amerikai repülőgépek számára. A török védelmi miniszter, Vecdi Gönül egyúttal azt is közölte, hogy Ankara és Washington között tovább folynak a tárgyalások a török kormány kéréséről. Ankara szeretne katonákat küldeni a szomszédos Irak északi részébe, hogy felszámolja a kurd gerillák tevékenységét, illetve megakadályozza iraki menekültek tömeges beáramlását török területre.

Érzékeny pontok
Törökország NATO-tag és Amerika fontos szövetségese, viszont van pár speciális problémája, ami bonyolíthatja a háború utáni rendezést. Az Irak északi részén élő kurdok az elmúlt tíz évben, az amerikai és brit repülőgépek védelme alatt felépítettek egy de facto független kurd államot. Ankara ellenzi, hogy Szaddám Husszein bukása után Irak szövetségi állammá alakuljon át, ahol a kurdok nagy önállósággal rendelkeznek, mert attól tart, hogy ez a Törökországban lakó kurdokat is felbátorítaná. A törökök ezt olyannyira komolyan gondolják, hogy legszívesebben átküldenék katonáikat az iraki határon, hogy egy ilyen fejleményt megakadályozzanak - mint ahogy erre már volt is példa nemegyszer. Attól is tartanak továbbá, hogy a háború komoly károkat okozna amúgy is gyengélkedő gazdaságuknak.
Az amerikai fél ellenezte ezt. Donald Rumsfeld védelmi miniszter pénteken ismét óva intette Törökországot az intervenciótól. "Közöltük a török kormánnyal és a fegyveres erőkkel, hogy erősen zavaró hatása volna, ha nagy számú katonát küldenének" Észak-Irakba - fogalmazott washingtoni sajtóértekezletén az amerikai miniszter. A török légtér használatától az amerikaiak azt remélik, hogy az északi irányból indított támadásokkal enyhíthetik azt a nyomást, amely a déli irányból támadó brit-amerikai erőkre nehezedik.

Hol vannak a törökök?

Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, egyelőre nem látja bizonyítékát annak, hogy a török csapatok már átlépték volna a határt. A miniszter azokra a pénteki sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint pénteken török szárazföldi csapatok indultak meg Törökországból Észak-Irakba. A török csapatok északra vezénylését Ankara azzal indokolta, hogy a KADEK, a független Kurdisztán megteremtéséért küzdő gerillamozgalom, a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK utódszervezete a háborút Törökország elleni támadásokra használhatja fel. Ankara emellett mindenáron meg akarja akadályozni egy kurd állam létrejöttét Észak-Irakban.

Délkelet-Törökországban, a kurd területeken olyan hangokat hallani, hogy a török kormányzat döntése gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy Ankara leszámoljon az észak-iraki kurd autonóm területekkel. Mint Peremiczky Attila, a Budapesti Nap munkatársa jelenti a helyszínről, egyes baloldali török és kurd pártvélemények szerint a kormány az odaküldött haderővel megpróbálja majd lefegyverezni a hegyekben maradt mintegy 30-40 ezer, a bebörtönzött kurd vezetőhöz, Abdullah Öcalanhoz hű gerillát, és hasonló helyzetet teremteni az észak-iraki kurdok lakta területeken, mint amilyen Törökországban van. A török csapatok Irakba indulásáról beszámolt a CNN-Turk adása és több észak-iraki hírforrás is.  • Tippek
  • Biztosítás