Gusztáv
3 °C
7 °C

Visszaszorulóban van Irakban az al-Kaida

2007.05.24. 13:01
A törzsi vezetőkkel kötött megállapodás eredményeként úgy tűnik, az amerikai hadsereg kiverheti Irakból az al-Kaidát. A problémákat ez persze nem oldja meg. A túl későn jött együttműködés a polgárháborút már nem akadályozhatja meg, azt csak a kormány tehetné.

Váratlan jó hírről számoltak be az amerikai katonák a Time magazin riporterének Irakban. Állításuk szerint a szunnita lázadás központjában, Anbar tartományban visszaszorulóban van az al-Kaida.

Szunniták az al-Kaida ellen

Egy, a lapnak nyilatkozó amerikai főtiszt szerint az elmúlt pár napban a terroristák egyetlen eredményes támadást sem hajtottak végre, és a napi támadások száma is tíz alá csökkent. Az amerikai hadsereg amúgy egy leadott lövést is támadásként számol el, tehát tényleg jelentősen javult a helyzet Anbarban, ahol az amerikaiak eddig nem uralták a helyzetet.

A siker záloga a Time beszámolója szerint az amerikai hadsereg és a helyi törzsi vezetők összefogása volt. Nagyot lendített az ügyön, hogy a szunniták lázadásának egyik vezetője, Harit al-Dari is az al-Kaida ellen fordult.

Túl késő

Ugyanakkor az örömhír lehet, hogy megkésett. Az amerikai hadsereg már 2003-ban javasolta az összefogást a törzsi vezetőkkel, ezt azonban az akkori ideiglenes amerikai kormányzat visszautasította, mondván a törzsi struktúra a régi rezsim része, nem lehet az új iraki demokrácia alapja.

A helyi viszonyok figyelmen kívül hagyásáról tanúskodó döntésért komoly árat fizethetnek az amerikaiak. Az al-Kaida remek menedéket talált a szunnita lázadás központjában, ahonnan szinte zavartalanul folytathatták a síiták elleni merényletkampányukat. Ennek eredményeként pedig mostanra totális szektariánus polgárháború alakult ki Irakban.

A síiták belátásában bízva

Ennek egyik következménye, hogy a főként síita frakciókból álló új iraki kormány gyakorlatilag semmit sem tesz a lázadó szunniták megbékítéséért. Nuri al-Maliki kormánya nemrégiben áldását adta a vegyes lakosságú, a kurdok által maguknak követelt Kirkuk arab lakóinak "önkéntes elköltözéséhez". De nincs remény az olajbevételek egyenlő elosztására sem.

Azaz, az al-Kaidát legyőzhetik ugyan az amerikaiak, de a polgárháború ellen sokat nem tehetnek. Annak megfékezéséért csakis a síiták dominálta iraki kormányzat tehetne lépéseket. A Time szerint ezt pedig gyorsan meg kéne tennie, mivel az al-Kaida legyőzése után nem sok oka maradna az amerikaiaknak az Irakban maradásra. Márpedig ha az amerikai csapatok távoznak, a jelenleg alacsony intenzitású, inkább csak merényletekben megmutatkozó polgárháború teljes nyilt konfliktussá fajulhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!