Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszaszorulóban van Irakban az al-Kaida

2007.05.24. 13:01
A törzsi vezetőkkel kötött megállapodás eredményeként úgy tűnik, az amerikai hadsereg kiverheti Irakból az al-Kaidát. A problémákat ez persze nem oldja meg. A túl későn jött együttműködés a polgárháborút már nem akadályozhatja meg, azt csak a kormány tehetné.

Váratlan jó hírről számoltak be az amerikai katonák a Time magazin riporterének Irakban. Állításuk szerint a szunnita lázadás központjában, Anbar tartományban visszaszorulóban van az al-Kaida.

Szunniták az al-Kaida ellen

Egy, a lapnak nyilatkozó amerikai főtiszt szerint az elmúlt pár napban a terroristák egyetlen eredményes támadást sem hajtottak végre, és a napi támadások száma is tíz alá csökkent. Az amerikai hadsereg amúgy egy leadott lövést is támadásként számol el, tehát tényleg jelentősen javult a helyzet Anbarban, ahol az amerikaiak eddig nem uralták a helyzetet.

A siker záloga a Time beszámolója szerint az amerikai hadsereg és a helyi törzsi vezetők összefogása volt. Nagyot lendített az ügyön, hogy a szunniták lázadásának egyik vezetője, Harit al-Dari is az al-Kaida ellen fordult.

Túl késő

Ugyanakkor az örömhír lehet, hogy megkésett. Az amerikai hadsereg már 2003-ban javasolta az összefogást a törzsi vezetőkkel, ezt azonban az akkori ideiglenes amerikai kormányzat visszautasította, mondván a törzsi struktúra a régi rezsim része, nem lehet az új iraki demokrácia alapja.

A helyi viszonyok figyelmen kívül hagyásáról tanúskodó döntésért komoly árat fizethetnek az amerikaiak. Az al-Kaida remek menedéket talált a szunnita lázadás központjában, ahonnan szinte zavartalanul folytathatták a síiták elleni merényletkampányukat. Ennek eredményeként pedig mostanra totális szektariánus polgárháború alakult ki Irakban.

A síiták belátásában bízva

Ennek egyik következménye, hogy a főként síita frakciókból álló új iraki kormány gyakorlatilag semmit sem tesz a lázadó szunniták megbékítéséért. Nuri al-Maliki kormánya nemrégiben áldását adta a vegyes lakosságú, a kurdok által maguknak követelt Kirkuk arab lakóinak "önkéntes elköltözéséhez". De nincs remény az olajbevételek egyenlő elosztására sem.

Azaz, az al-Kaidát legyőzhetik ugyan az amerikaiak, de a polgárháború ellen sokat nem tehetnek. Annak megfékezéséért csakis a síiták dominálta iraki kormányzat tehetne lépéseket. A Time szerint ezt pedig gyorsan meg kéne tennie, mivel az al-Kaida legyőzése után nem sok oka maradna az amerikaiaknak az Irakban maradásra. Márpedig ha az amerikai csapatok távoznak, a jelenleg alacsony intenzitású, inkább csak merényletekben megmutatkozó polgárháború teljes nyilt konfliktussá fajulhat.