Judit
2 °C
7 °C

Turisták között robbantottak Ankarában

2007.05.22. 20:38
Erős robbanás történt kedden este a török főváros egyik belső kerületében, egy bevásárló központ bejáratánál. Öten meghaltak, több mint ötvenen megsebesültek, hét személyt letartóztattak.

Egy turistákkal zsúfolt részen robbantottak Ankarában egy bevásárló központban. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök bejelentése szerint négy török és egy pakisztáni állampolgár vesztette életét. A város polgármestere "valószínűleg szándékos robbantásról" beszélt, amelyben 54-en sebesültek meg annyira, hogy kórházi kezelést kaptak.

Felmérés az amerikai muszlim fiatalok között
Minden negyedik amerikai muszlim fiatal elfogadhatónak tartja az öngyilkos merényleteket a vallás védelmében, legalábbis "bizonyos körülmények között", derült ki a Pew Research Center friss felméréséből. A muszlim vallású amerikaiak nagy többsége - minden korosztályt tekintve - azonban elutasítja az iszlám szélsőségesek taktikáját, nem fogadja el az al-Kaida terrorszervezet módszereit. A Pew-intézet kedden ismertetett tanulmányából - amely az amerikai muzulmánokról készített egyik legátfogóbb vizsgálat eredményeit összegzi - kiderül: bár létezik egy elégedetlen kisebbség, a muszlim közösség döntő hányada magáénak vallja az amerikai életmódot és értékeket.

Több külföldi is van az áldozatok között. Odze György, a magyar külügyminisztérium szóvivője esti tájékoztatása szerint úgy tűnik, hogy magyarok nincsenek az áldozatok között. A helyszín a kereskedelmi létesítményeiről és turisztikai látványosságairól ismert Ulus kerület egyik bevásárlóközpontjának a bejárata volt.

A helyszínt a rendőrök körbezárták, és kiürítették. Egy későbbi hír szerint hét személyt letartóztattak a robbanással kapcsolatban. A tévéállomások nem hivatalos rendőrségi forrásaikra hivatkozva azt jelentették, hogy a merénylők olyan, A-4 típusú plasztik robbanóanyagot használtak, mint amilyet a kurd szeparatisták szoktak. Törökországban kurdok, szélsőbaloldaliak és iszlamisták is robbantottak az elmúlt években.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?