Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hétfőre halasztották Saron ébredését

2006.01.08. 16:52
Még ha fel is épül betegségéből sem vezetheti tovább Izraelt Ariel Saron, vélik orvosszakértők. A kormányfő továbbra is válságos állapotban, mesterséges kómában fekszik. Orvosai hétfőre halasztották fokozatos felébresztését.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök állapota "folyamatosan javul", de még válságos - tájékoztatta vasárnap kora délután az újságírókat Slómó Mor-Jószéf, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója.

Az igazgató elmondta, hogy - hacsak nem áll be változás a beteg állapotában - hétfőn reggel az orvosi konzílium után megkezdik fokozatos felébresztését a mesterséges kómából, megállapítandó, milyen mértékű kárt okozott agyában a szerdai súlyos agyvérzés. Az altatók mennyiségének fokozatos csökkentése mellett megvizsgálják az idegrendszer működését is.

A korábbi tervek szerint Saront már vasárnap felébresztették volna a mesterséges kómából. A késedelem okairól Mor-Jószéf nem számolt be. A CNN helyszíni tudósítása szerint azonban a kórházi dolgozók most visszafogottabban értékelték Saron állapotának javulását, mint szombaton.

Akkor a kormányfő több kezelőorvosa is Saron "nagyon jó" túlélési esélyeiről beszélt. A kórház igazgatója azonban vasárnap arra kérte orvosait, hogy ne nyilatkozzanak többet a beteg állapotáról, ami értékelése szerint még mindig válságos, de stabil.

Mor-Jószéf közölte, hogy Saron agyában a duzzanat visszahúzódott, minden más érték, így a koponyaűri nyomás, a vérnyomás és a pulzus a normális határértékeken belül van, a beteg láztalan. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy hétfőn nagyjából ugyanebben az időpontban tájékoztathatják ismét a sajtót.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint továbbra is kérdéses, hogy Saron egyáltalán túlélheti-e szerdai agyvérzését. Arra, hogy a kormányfő újra elfoglalhassa posztját, egyikük sem lát reményt. Mint mondták, bizonyosan súlyos károsodásokat szenvedett, így miniszterelnök már biztosan nem lesz belőle. A CNN helyszíni tudósítója szerint a szombatihoz képest pesszimistább a hangulat a kórházban.