Piroska
-2 °C
5 °C

Vasárnap délután ébresztik Saront

2006.01.07. 21:15
Valószínűleg vasárnap délután ébresztik a mesterséges kómából Ariel Saron izraeli kormányfőt a napokkal ezelőtt súlyos agyvérzésen átesett politikus orvosainak szombati tájékoztatása szerint.

A konzílium az izraeli tévé híradása szerint azt fontolgatja, hogy vasárnap déltájt lassan elkezdik csökkenteni a Saronnak adagolt altatószer mennyiségét, s a miniszterelnök így délutánra visszanyerheti öntudatát.

A idegsebészek a Saronon elvégzett harmadik műtét után továbbra is úgy írták le a beteg állapotát, mint amelyik "súlyos, de stabil". Felix Umanszkij, a sebészek egyike ugyanakkor azt mondta, optimistább a beteg állapotát illetően, mint korábban.

Az izraeli közszolgálati televízió egyes csatornája közben hírül adta, hogy a röntgenvizsgálat kóros elváltozást mutatott ki Saron tüdejében, s az orvosok egyelőre nem ismerik a rendellenesség okát.

A tévéjelentés, amely azelőtt hangzott el, hogy az izraeli miniszterelnök kezelőorvosai közzétették volna közép-európai idő szerint délután öt órakor esedékes hivatalos tájékoztatásukat a beteg állapotáról, hozzáfűzte, hogy agyvérzéssel kezelt betegeknél gyakran alakul ki tüdőgyulladás.

Sérült az agya

Orvosa szombati nyilatkozata szerint nagyon jók Ariel Saron esélyei arra, hogy túlélje a három nappal ezelőtt elszenvedett súlyos agyvérzést, viszont agyának károsodása is majdnem biztosra vehető.

"Úgy gondolom, most már elég jók" - válaszolta Jose Cohen az izraeli tévé kettes csatornájának műsorában arra a kérdésre, milyen esélyei vannak a miniszterelnöknek az életben maradásra. "Imádkozunk, hogy ne lépjenek fel komplikációk, például fertőzés" - fűzte hozzá a sebész, aki személyesen nem is jelent meg a képernyőn, csak válaszai voltak láthatók.

A politikusnak a szélütésből hátramaradó esetleges agykárosodásával kapcsolatban Cohen azt mondta: "Ilyen súlyos ártalom után egyszerűen a valóságtól való elrugaszkodás lenne azt mondani, hogy nem lesznek problémák a szellemi képességeivel".