Vendel
6 °C
19 °C

Powell: a nukleáris fegyverek az elrettentést szolgálják

2002.03.11. 11:09
Az amerikai kormányzat nem tervez nukleáris csapásokat más államokkal szemben, de fenntartja a jogot az atomfegyverrel való elrettentésre az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni, tömegpusztító fegyverrel történő támadás esetén. Bush tanácsadói azokra a lapértesülésekre reagáltak, amelyek szerint szerint az Egyesült Államok új nukleáris fegyverek megalkotását tartja szükségesnek.
George Bush amerikai elnök vezető tanácsadói vasárnapi nyilatkozataikban azokra a lapjelentésekre reagáltak, amelyek szerint az Egyesült Államok új nukleáris fegyverek megalkotását tartja szükségesnek - olyan fegyverekét, amelyeket nem csupán az eddig is ismert potenciális célországok (Oroszország vagy Kína) ellen, hanem Irak, Irán, Észak-Korea, Szíria, illetve Líbia ellen is lehetne alkalmazni szükség esetén.

A kormányzati dokumentum - a The New York Times vasárnapi száma szerint - olyan eshetőségeket említ a nukleáris fegyver amerikai részről történő alkalmazásának potenciális kiváltó okaként, mint például Irak támadása Izrael ellen, Észak-Korea támadása Dél-Korea ellen, illetve katonai konfrontáció Tajvan jogállása miatt.

Megsemmisítő válasz

Colin Powell
Condoleezza Rice, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója vasárnapi tv-interjújában jelezte: Washington figyelmeztetni akarja azokat, akik tömegpusztító fegyvereket kísérelnének bevetni az amerikaiak ellen, hogy "megsemmisítő válaszra" számíthatnak. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok megelőző csapást készül mérni rájuk. Éppen ellenkezőleg, az elrettentés politikájával az Egyesült Államok mérsékelni igyekszik a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek bevetésének veszélyét.

Rice kitért arra is, hogy Bush elnök "nem hozott döntést" az Irak elleni katonai akcióról, mert megítélése szerint "most, amikor lángokban áll a Közel-Kelet, nem lehetséges csapást mérni Irakra".

Új fenyegetések ellen

Colin Powell külügyminiszter úgy nyilatkozott a CBS tv-csatornának, hogy az Egyesült Államok sohasem zárta ki atomfegyver bevetését nukleáris fegyverrel rendelkező ellenséggel szemben, e politikának minden esetleges támadót el kell rettentenie. A Pentagon új tanulmányai kapcsán azt hangsúlyozta, hogy azok nem tervek, hanem csak elképzelések, amelyek annak a kérdésnek a tanulmányozása nyomán merültek fel, hogy miként lehetne szembeszállni az újonnan kialakuló fenyegetésekkel, egyebek között a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek tekintetében. Ebből azonban még nem kell azt a következtetést leszűrni, hogy az Egyesült Államok a közeljövőben atomfegyvert vetne be valaki ellen - mondta Powell.