Powell cáfolja az Irak elleni háború terveit

2002.02.13. 11:11
Az amerikai külügyminiszter és a Fehér Ház is cáfolja, hogy egy Irak elleni háborúra készülnének. Ám szakértők szerint az Egyesült Államok nem áll meg Afganisztánnál.
A USA Today keddi száma szerint George Bush elnök már kidolgoztatott egy tervet az Irak elleni hadműveletről. A cikk szerint Dick Cheney alelnök márciusban közel-keleti körútra indul, hogy megnyerje az Egyesült Államok tervei számára az ottani kulcsfontosságú államok támogatását.

Washington cáfol

Colin Powel amerikai külügyminiszter egy szenátusi bizottság előtt cáfolta az Irak elleni katonai akció előkészületeit kedden. Elmondta: vizsgálják az iraki hatalomváltás lehetőségeit, de nem tervezik az ország lerohanását. A Fehér Ház szóvivője, Ari Flescher Powellhez hasonlóan reagált: katonai műveletről korai beszélni, döntés még nem született róla - mondta.

Kuvaittal tárgyal az Egyesült Államok

Megfigyelők mégis arra következtetnek az amerikai kormány lépéseiből, hogy az Egyesült Államok nem áll meg Afganisztánnál. Tommy Franks tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka abban állapodott meg kedden kuvaiti vezetőkkel, hogy a terrorizmus elleni harcban részt vevő amerikai katonák gyakorlatozási lehetőségeket kapnak az Irakkal szomszédos arab ország területén. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter arról beszélt keddi sajtótájékoztatóján, hogy Irak évről évre veszélyesebbé válik, mert nem engedi meg területén a nemzetközi ellenőrzést, így egyre valószínűbbé válik, hogy tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.  • Bankszámla