Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Újfajta atomfegyvereket fejlesztet Bush

2003.11.19. 14:57
Új típusú nukleáris robbanófejek kifejlesztéséhez szükséges tanulmányok elvégzésére szavazott meg pénzt az amerikai kongresszus kedden George Bush elnök előterjesztése nyomán. A terv bírálói tartanak a nukleáris versengés kiújulásától - és a felelőtlen politikusoktól.
Az elnök mélyen a föld alatt levő bunkerek rombolására alkalmas robbanófejekkel és kis (öt kilotonnánál kisebb) hatóerejű nukleáris robbanófejekkel kapcsolatos tanulmányokra kérte a pénzt. Noha a jóváhagyott összeg - különösen az amerikai költségvetés méreteihez képest - viszonylag csekély, az elnöki szándék bírálói így is veszélyesnek tartanak minden próbálkozást a kis hatóerejű nukleáris robbanófejekkel.

Attól tartanak, hogy ha alacsonyabb lesz a nukleáris küszöb, a politikai döntéshozók esetleg bevethetőnek tartják majd a kis atomfegyvereket a hagyományos fegyverek kiegészítőiként. Ráadásul az Egyesült Államok ilyen irányú lépései másokat is arra késztethetnek, hogy kövessék a negatív példát - idézte a bírálók érveit a Reuters hírügynökség.

Hatmillióval indul a projekt

Bush elnök 15 millió dollárt kért a bunkerromboló fejekkel kapcsolatos tanulmányokra, de csak 7,5 milliót szavazott meg a képviselőház, és a szenátus is ezt az összeget hagyta jóvá. A kis hatóerejű nukleáris robbanófejek kifejlesztésének előmunkálataira viszont megkapta az elnök a teljes kért összeget, hatmillió dollárt.

A kongresszus a 2004-es pénzügyi évre szóló, 27,3 milliárd dolláros energetikai és vízgazdálkodási költségvetési keret részeként szavazta meg ezeket az összegeket. Az Egyesült Államokban az energiaügyi tárca felel minden hasadóanyagért, beleértve az atomfegyverek tölteteit is, ezért az ezekkel kapcsolatos kiadások az energetikai költségvetést terhelik.