Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Sorozatos atomerőmű-meghibásodások Európában

2006.08.03. 19:17
Szerdán délután a dél-csehországi temelíni atomerőmű kettes blokkjában radioaktív víz ömlött ki, Svédországban június végén történt üzemzavar, amiről most adatk ki tájékoztatást. Egy két évvel ezelőtti spanyolországi üzemzavar ügyében most rekordösszegű bírságot szabtak ki az üzemeltetőre.

Több ezer liter mérsékelten radioaktív víz folyt ki szerdán délután a dél-csehországi temelíni atomerőmű második számú blokkjában, de környezetszennyezés nem történt, jelentette be csütörtökön délután Milan Nebesár, az erőmű szóvivője. Nebesár szerint a mérsékelten radioaktív víz az erőmű ilyen esetekre kijelölt speciális tárolójába került, és nem hagyta el az ellenőrzött területet. Az erőmű személyzetének egészsége nem került veszélybe.

A szóvivő szerint a személyzet korábban ellenőrizte az erőmű hűtőrendszerét. Minden valószínűség szerint az egyik cső nyílását nem zárták el jól, ami aztán a víz kifolyásához vezetett. A víz két termet árasztott el, majd az arra kijelölt tartályba ömlött. Nebesár leszögezte, hogy a balesetre nem az energiablokk belső, hanem külső területén került sor.

Az állami atomenergia-biztonsági hivatal előzetesen a kevésbé súlyos esetek közé sorolta be a balesetet, de jelezte, hogy az ügyet kivizsgálják, mert az utóbbi időben túl sok ilyen jellegű probléma adódik Temelínben. "A nehézségek száma aránylag magas, de veszélyeztetettségről nem helyénvaló beszélni" - jelentette ki Dana Drábová, a hivatal igazgatója.

A környezetvédők azonban más véleményen vannak. "Ez a baleset is azt bizonyítja, hogy a személyzet munkája sok kívánnivalót hagy maga után. Mi nem tekintjük biztonságosnak az erőművet" - reagált az újságírók kérdésére Monika Machová-Wittingerová, a Dél-Csehországi Anyák környezetvédő csoport képviselője. A temelíni atomerőmű két blokkja közül jelenleg csak a második van üzemben. Az első energiablokkon éppen a kiégett fűtőanyagot cserélik újra.

Svédország: kis híján katasztrófa?

Lekapcsoltak a svédországi Forsmark-1 atomerőmű négy reaktorát azután, hogy az üzemben július végén zavart okozott egy áramkimaradás, közölték csütörtökön a svéd hatóságok. A svéd fővárostól, Stockholmtól északra fekvő erőműben a leállást kihasználva szakértők átvizsgálják a reaktorok biztonsági rendszerét. Egyes politikusok és környezetvédő csoportok, akik szerint július 26-án katasztrófaközeli helyzet alakult ki az erőműben, követelték, hogy tegyék független vizsgálat tárgyává a svédországi nukleáris létesítményekben előírt biztonsági intézkedéseket.

Az Orvosok az atomháború elhárításáért nemzetközi szervezet szerint az említett időpontban rövidzárlat történt valahol az atomerőmű területén kívül, és azt a létesítmény áramhálózata is megsínylette. Ekkor működésbe kellett volna lépniük a pótgenerátoroknak, a négyből azonban kettő valamilyen okból nem indult be automatikusan. A szervezet szerint csak azért nem következett be katasztrófa, mert a reaktort leállító mechanizmus és a vészhűtőrendszer egy része megfelelően funkcionált.

A svédek 1980-ban népszavazáson kifejezésre juttatták, ellenzik az atomenergia használatát. A skandináv országban, ahol az elfogyasztott energia felét atomerőművek szolgáltatják, az akkoriban üzemelő 12 atomreaktor közül azóta kettőt végleg leállítottak.

Rekord bírság egy spanyol atomerőműnek

A spanyol ipari minisztérium rekord nagyságú, 1,6 millió euró bírságot rótt ki a két legnagyobb közüzemi szolgáltató, az Endesa és az Iberdrola tulajdonában lévő Vandellós II atomerőműre a biztonsági előírások megsértése miatt.

Az egy gigawatt kapacitású atomerőmű hűtő rendszere hibásodott meg 2004 augusztusában, s emiatt az erőművet fél évre le kellett állítani. A minisztérium indoklása szerint a bírságot azért kellett kiróni, mert az atomerőműben nem megfelelően alkalmazták a biztonsági előírásokat, és nem tájékoztatták szabályszerűen az illetékes hatóságokat a meghibásodásról, ami egyébként nem járt radioaktív szivárgással.

A Vandellós I-t Tarragona (Észak-Spanyolország) mellett már leállították, az atomerőmű 1989-es kigyulladása az eddigi legsúlyosabb meghibásodásnak számít az országban.