16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Ausztria készül a szombati tüntetésre

2000.02.18. 17:50
Ausztria fővárosa az elmúlt évtizedek legnagyobb kormánykritizáló demonstrációjára készül. A Bécs belvárosában megrendezett tömegtüntetés az elmúlt két hét, a kék-fekete kormány beiktatása óta eltelt időszak tüntetéseinek csúcspontja lesz.

A kék-fekete kormány beiktatása óta eltelt időszak legnagyobb tűntetése várható
"A kék-fekete koalíció az országot a második köztársaság legmélyebb válságába taszította. Helyét át kell adnia a konstruktív újrakezdésnek" - áll a felhívásban. Tüntetni kell a "megosztás és a diszkriminálás ellen." Egy olyan Ausztriáért, ahol nem kétséges a rasszizmus, az idegengyűlölet és az antiszemitizmus elutasítása, és ahol nem kétséges a nemzetiszocializmus elítélése sem.

A megmozdulást a "civil társadalom felkeléseként" párton kívüli társadalmi mozgalmak szervezik. A demonstráció résztvevőit támogatásáról biztosította az SPÖ, a Zöldek, az Osztrák Nyugdíjasszövetség, néhány szakszervezet és vallási közösség. Mellé álltak, illetve képviseltetik magukat női, ifjúsági és emberi jogi szervezetek. A katolikus egyház távolságtartással figyeli az eseményeket, csakúgy, mint az ÖVP szakszervezeti, munkavállalói és ifjúsági frakciója.

Megjelenik az ellenállók hirdetése

A Herald Tribune minden olvasójához!

" Ezeken a hasábokon két héttel ezelőtt az új osztrák kormány nyilatkozatát olvashatták. (...) Az Önök megítélésére bízzuk, mit tartanak afelől, hogy Ausztria szövetségi kormánya a fejlett demokráciák magától értetődő alapértékeit fizetett hirdetések útján közli a világ nyilvánosságával.(...) Mialatt Önök ezt az üzenetet olvassák, osztrákok tízezrei tüntetnek Bécsben az osztrák szövetségi kormány ellen. A tiltakozás az osztrák kormány döntéshozó személyiségei illetve a politikai intolerancia és elszigetelődés ellen irányul.(...) A külföldi médiához fordulunk, akik az ausztriai történésekről tudósítanak. Az osztrák politikai helyzet megvilágításához és megoldásához kérjük az Önök segítségét. Tájékoztassák olvasóikat és nézőiket, hogy a szalagcímek mögött valóban megismerhessék az itteni nehéz helyzetet.(...)"

A "másik Ausztria" az International Herald Tribune hasábjain holnap megjelenő válaszhirdetéséhez az Interneten keresztül néhány nap alatt összegyűjt a szükséges 450 ezer schilling. Az új osztrák kormány ugyanitt megjelent PR-hirdetésére adott választ a két héttel ezelőtt alakult "Underground Resistance" nevű csoport szervezte meg. A csoport 6 tagból áll, akik a bécsi zenei és klubélet aktív szereplői, és a névtelenségüket továbbra is meg kívánják őrizni. Az "ellenhirdetéshez" emailben köröztetett felhívás útján keresték a támogatókat. Az eredmény minden várakozást felülmúlt: 3800 válasz érkezett, és az emberek 5 nap alatt 2 millió schillinget ajánlottak fel.

A szombati rendezvény a száma rendőrség becslése szerint meghaladja majd az 50 ezret. Közel ekkora tömeg vonult 1999 november 11-én is Bécs utcáin, annak a lehetősége ellen tiltakozva, hogy az elhúzódó koalíciós tárgyalások a Jörg Haider vezette FPÖ kormányra kerülését eredményezhetik. Az eddigi legnagyobb tüntetés 1993 januárjában zajlott. Az idegengyűlölet ellen negyedmillió ember vonult az utcákra.

Holnap már 14 órakor gyülekezni kezd a West- és a Südbahnhofnál a tartományokból felutazó sokezer ember. A demonstráció fél négykor kezdődik, négy kiinduló ponton. Az itt elhangzó beszédek után a tiltakozó menetek a Heldenplatzra, a kancellári hivatal elé vonulnak, ahol 18.00-kor a tartják a zárórendezvényt.

A tüntetést szervező "Demokratikus Offenzíva" és "SOS Mitmensch" már csütörtökön elkönyvelhették az első sikert. Neves művészek, mint például Hermann Nitsch, Alfred Hrdlicka és Arnulf Rainer műveinek elárverezéséből 1,2 millió schilling folyt be, ami fedezi a költségek 80 százalékát.

Az ÖVP és az FPÖ már előre kritikusan reagált, sőt azzal gyanúsította meg a résztvevőket, hogy fizetett tüntetők volnának.  • Tippek
  • Bankszámla