Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Műszaki okokból vonulnak vissza a vonatrobbantók

2004.03.25. 16:55
Felfüggeszti fenyegetéseit a francia államot zsaroló AZF csoport. A rejtélyes csoport "technikai okokból" nem tudja folytatni bombakampányát, de nemsokára "hatékonyabb rábeszélőeszközökkel" tér vissza.
Technikai nehézségek miatt felfüggeszti bombafenyegetéseivel a francia államot zsaroló, magát AZF-nek nevező csoport - jelentették be francia illetékesek. A belügyi hatóságokkal a Liberation apróhirdetési rovatában kommunikáló csoport azonban a gondok megoldása után "sokkal hatékonyabb rábeszélőeszközökkel" bírja majd rá az államot a váltságdíj kifizetésére - áll az AFZ az elnöki hivatalhoz és a belügyminisztériumhoz eljuttatott levelében.

Kell a pénz

"Értsék meg, hogy nem áll szándékunkban lemondani a megszerezni kívánt pénzről" - idézi a levelet a BBC. A csoport előbb négy-, majd egymillió euróra zsarolta meg levélben a francia államot, majd fenyegetése igazolására februárban figyelmeztette a rendőrséget egy Limoges közelében elhelyezett bombájára.

A fenyegetések hatására a teljes francia vasúti hálózatot átvizsgálták, de nem találtak újabb bombákat. Szerdán azonban a svájci-francia határ közelében egy újabb, a legegyszerűbb konyhai órával összekötött házilag készített bombát találtak.

Döglött aknák

A rendőrség szerint több jel is arra utal, hogy az amúgy üzemképtelen bombát az AZF helyezte el. Egyelőre nem tudni, hogy a bombát az elkövetők hatástalanították-e, vagy elromlott.

A kormány csütörtöki bejelentése szerint egyébként ismét kapcsolatba léptek a robbantókkal. Március közepén apróhirdetést adtak fel, műkereskedőként Camille Claudel szobrait keresték megvételre. A hirdetésekre reagálva egy a csoport egyik nő tagja telefonon egy Párizs-közeli repteret jelölt meg a váltságdíj ledobására.

Csak fenyegetnek

A minisztérium a rossz időre hivatkozva elutasította a javaslatot. A nő ezután későbbi időpontban visszahívást ígért. A minisztérium azóta csak újabb fenyegető levelet kapott, telefonhívás nem érkezett.