Gusztáv
3 °C
6 °C

Fegyveres harcok Bagdadban

2005.08.25. 16:35
Hónapok óta a legnagyobb tűzharc alakult ki Bagdad nyugati részén egy bombatámadás után. A felrobbantott rendőrőrsre negyven álarcos fegyveres támadt rá, az összecsapásokban tizenheten vesztették életüket. Harcok vannak Nedzsefben is, itt síita frakciók harcolnak egymással.

Tűzharc robbant ki Bagdad nyugati részén egy öngyilkos merényletet követően, jelentette a BBC. A merénylő robbanószerrel megpakolt autójával egy rendőrőrsnek hajtott, a robbanás után legalább negyven álarcos fegyveres támadt a rendőrökre. A tűzharcban tizenheten - köztük legalább három rendőr - életüket vesztették.

A tűzharc kirobbanását követően iraki rendőrök és amerikai katonák zárták körül a zsúfolt nyugat-bagdadi városrészt. Az iraki hatóságok két lázadót őrizetbe vettek, és állítólag megtalálták az öngyilkos merénylő holttestét is.

Nedzsefben is összecsapások voltak a nap folyamán, rivális síita frakciók között tört ki újra tűzharc. Szerdán ismeretlenek pokolgépet robbantottak Muktada asz-Szádr szélsőséges síita hitszónok fegyveres milíciájának nedzsefi székházánál, a támadásban öten meghaltak. Az azóta kirobbant összetűzésekben Szádr hívei a rivális síita frakciók mellett civileket is támadnak.

Szádr hívei emellett közös felvonuláson vettek részt az új iraki alkotmányt ellenző szunnitákkal, ami egy újfajta, vallási irányzatokon átívelő, amerikai-ellenes koalíció felállásának a lehetőségét is előre vetíti. Az iraki alkotmány tervezetét az amerikaiak menetrendje szerint már két hete el kellett volna fogadni, ám arra leghamarabb pénteken kerülhet sor.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés szóvivőjének csütörtöki bejelentése szerint véglegesítették a szunniták és a kurdok kifogásai ellenére véglegesítették a tervezetet, amit a nemzetgyűlés bármikor elfogadhat. A tervezetről aztán népszavazáson döntenek, írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!